Ivan Ćurković, potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije, boravi u Johanesburgu gde pored zadataka u srpskoj ekspediciji ima i dodatne obaveze jer je član Saveta za bezbednost Svetske fudbalske federacije (FIFA). Ekskluzivno za Danas, Ćurković govori o odlukama koje su donete na poslednjoj sednici FIFA.


– Polemisalo se o odluci da trojica starijih igrača od 23 godine učestvuju na Olimpijskim igrama. Međutim, problem je što to takmičenje nije upisano u internacionalni kalendar jer se održava kada već počne sezona pa se klubovi opiru da puste svoje igrače. Tada su im neophodni jer već počinje i Liga šampiona. Videćemo kako će se to rešiti i da li će klubovi biti primorani da puštaju igrače ili ne – rekao je Ćurković.

Nekadašnji golman reprezentacije Jugoslavije potvrdio je da predsednik FIFA Sep Blater želi novi mandat na čelu ove organizacije.

– Blater je najavio svoju kandidaturu za još jedan mandat, o čemu će se raspravljati sledeće godine na kongresima u Cirihu. Očigledno je da FIFA stoji finansijski jako dobro, jer ima oko milijardu dolara na raspolaganju: Svaka od 208 članica će dobiti po 250.000 dolara za edukatore i stadione, a konfederacije dobijaju po 15 miliona dolara – napomenuo je Ćurković i dodao da je dotaknuta i tema korišćenja nedozvoljenih sredstava.

– Bilo je dosta razgovora oko problema sa dopingom i njihovih rešavanja. Naravno, akcenat je stavljen na dodatni razvoj fudbala jer je fudbal više od igre, što je bio i zvanični slogan sednice. Opšti je zaključak da je fudbal taj koji pruža šansu, koji pomaže svima. Svetsko prvenstvo u Nemačkoj pre četiri godine pratilo je 26 milijardi gledalaca, za šampionat u Južnoj Africi očekuje oko 30 milijardi. Čisto za poređenje, Olimpijske igre gleda u proseku 6 milijardi ljudi – istakao je Ćurković.

Na ovoj sednici, odlučeno je da naredne sezone veći broj arbitara deli pravdu i na utakmicama Lige šampiona.

– Test sa pet sudija je pozitivno ocenjen, tako da će od sledeće sezone pored mečeva u Ligi Evrope i utakmice u okviru Lige šampiona suditi pet arbitara.

U susretima kvalifikacija za Evropsko prvenstvo to neće biti slučaj, jer to nije dozvoljeno u utakmicama između nacionalnih timova. Takođe, potvrđeno je da glavni sudija sam donosi odluke i ne može se pomagati nikakvom tehnologijom – zaključio je Ćurković.

Južna Afrika dokaz dobrog rada

Ćurković je podsetio na razvojni put fudbala u Južnoj Africi.

– Ne smemo zaboraviti da je Južna Afrika 1976. godine zbog aparthejda bila suspendovana od strane FIFA, a da je danas organizator Svetskog prvenstva. To je dokaz dobrog rada. Još uvek je na snazi suspenzija za El Salvador, ali ona će biti ukinuta čim se za to stvore uslovi – jasan je Ćurković.

Odlična organizacija šampionata

Ćurković ima samo reči hvale za organizatore Svetskog prvenstva.

– Ovde je sve odlično organizovano i nijednog trenutka nije postojala bojazan za bezbednost ljudi. Naravno da je opreznost potrebna, ali nema ni govora o pljačkama. Pa, i u Beogradu da ostavim otključan automobil na ulici, biću pokraden – rekao je Ćurković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari