Bivši britanski premijer Toni Bler uveravao je, uoči rata u Iraku, tadašnjeg predsednika SAD Džordža Buša da „može da računa na Britance“. Blerova privatna poruka Bušu ostaće tajna uprkos zahtevima ser Džona Čilkota, predsedavajućeg komisije koja se bavi istragom o iračkom ratu, da se objavi, izvestio je Bi-Bi-Si. Ipak, bivši predsednik britanske vlade, koji se drugi put našao na saslušanju, sumirao je njen sadržaj.


Bler je priznao da se nije obazirao na upozorenja lorda Goldsmita da će bez dodatne podrške UN napad na Irak biti nelegalan jer je „provizoran“. On je rekao da je smatrao da će njegov glavni pravni savetnik promeniti mišljenje u vezi s tim da li je potrebna druga rezolucija UN kojom se opravdava upotreba sile kada sazna detalje pregovora.

Čilkot je nedavno izjavio da je istražna komisija „razočarana“ zato što vlada neće da dozvoli da se objavi poruka koju je Bler u julu 2002. uputio Bušu i tadašnjem ministru odbrane SAD Donaldu Ramsfeldu. Komisija je imala uvid u saopštenja bivšeg britanskog premijera. Bler je rekao da iako se slaže sa sekretarom kabineta Gasom Odonelom, koji je sprečio njihovu objavu uz obrazloženje da će se na taj način iskompromitovati diplomatska poverljivost, ne namerava „da se krije iza sekretara kabineta“. Pošto je sumirao sadržaj svojih izjava, rekao je da je Bušu uputio sledeće reči:“Možete da računate na nas, bićemo uz vas prilikom rešavanja tog problema, ali tu su i poteškoće“.

Poruka koju je želeo da prenese Bušu bila je, dodao je Bler, da „kakve god bile političke napetosti, ako mislim da je to prava stvar koju treba uraditi, biću uz vas, neću da se povučem“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari