Bivši britanski premijer Toni Bler je bio na platnom spisku južnokorejske firme čija je specijalnost nafta, a koju je on savetovao u okviru sporazuma koji je držan u tajnosti sve dok nije intervenisala organizacija za nadzor poslovnih aranžmana, piše britanska štampa. Nakon dvadeset meseci stroge diskrecije bivšeg britanskog premijera je prozvao Jan Lang, predsedavajući Savetodavnog komiteta za poslovne aranžmane. Lang je ove nedelje naredio publikaciju Blerovog sporazuma sa UI Enerdži korporacijom, koja ima rasprostranjene naftne aranžmane u SAD i Iraku.

Bler je više puta rekao Komitetu, koji se bavi procenama poslova bivših ministara, da je sporazum morao da bude čuvan u tajnosti na zahtev Južnokorejaca zbog „osetljivosti tržišta“.

Komitet je na sajtu naveo i detalje još jednog slično neobjavljenog sporazuma Blera sa vladajućom porodicom u Kuvajtu. Naime, ona ga plaća od decembra 2007, a njegov zadatak je da izradi izveštaj o budućnosti ove države bogate naftom tokom narednih trideset godina za honorar od, kako se navodi, milion britanskih funti.

Korejska firma ne krije da za svoja poslovanja angažuje bivše visoke političare. Tako je i nekadašnji australijski premijer Bob Hok bio jedan od njenih plaćenih savetnika. Ona navodi da su se na njenom platnom spisku našli i američki političari: kongresmen Stiven Solarc, bivši ministar odbrane Frenk Karluči, nekadašnji ambasador u Egiptu Nikolas Veliots i američki komandant za Bliski istok general Džon Abizajd iskoristili su svoju mrežu i politički uticaj kako bi promovisali UI Enerdži u razvoju naftnih polja u Iraki, gde ključnu reč imaju SAD“.

Blerova kancelarija negira da pomoć pružena UI Enerdžiju ima veze sa Irakom gde je konzorcijum korejske firme u to vreme pronašao izvore nafte u sklopu spornog sporazuma sa autonomnim Kurdistanom, na nezadovoljstvo centralnog iračkog režima. Bler, koji je osnovao komercijalnu konsultantsku firmu nakon sporazuma sa Korejom i Kuvajtom, i u prošlosti je bio tajanstven kada je reč o načinu na koji je zarađivao novac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari