Toni Bler juče je zvanično okončao desetogodišnju službu na mestu britanskog premijera, nakon što se obratio parlamentu i po poslednji put ručao u Dauning stritu br. 10, pre nego što je Gordon Braun preuzeo ulogu novog šefa vlade. Vidno emotivan, Bler je iskoristio poslednje nedeljno zasedanje s poslanicima kako bi istakao da mu je žao zbog rizika s kojim se suočavaju britanski vojnici u Iraku i Avganistanu, ali se nije izvinio zbog odluke da podrži SAD u preuzimanju vojne akcije.

Toni Bler juče je zvanično okončao desetogodišnju službu na mestu britanskog premijera, nakon što se obratio parlamentu i po poslednji put ručao u Dauning stritu br. 10, pre nego što je Gordon Braun preuzeo ulogu novog šefa vlade. Vidno emotivan, Bler je iskoristio poslednje nedeljno zasedanje s poslanicima kako bi istakao da mu je žao zbog rizika s kojim se suočavaju britanski vojnici u Iraku i Avganistanu, ali se nije izvinio zbog odluke da podrži SAD u preuzimanju vojne akcije. „Želim svima, i prijateljima i neprijateljima, dobro. To je sve. Kraj“, rekao je Bler, pre nego što je uz aplauz napustio dvoranu. On je posetio i Bakingemsku palatu kako bi kraljici Elizabeti Drugoj podneo ostavku.
Za Brauna, koji je deset godina bio ministar finansija, preuzimanje funkcije predstavlja kulminaciju duge i često frustrirajuće želje za ovim visokim položajem. Braunova posvećenost fiskalnoj „obazrivosti“ i odanost pružanju pomoći afričkim zemljama dobro su poznate, ali tek će uslediti odgovori na pitanja o tome šta planira da uradi u Iraku i, generalno, u sferi spoljne politike. Broj britanskih trupa u Iraku značajno je smanjen tokom 2007, a vojnici su sada raspoređeni na rubovima južnog grada Basre. Bler je svom nasledniku ostavio mogućnost da vrati više od 5.500 preostalih vojnika do 2008, mogućnost koju će Braun najverovatnije iskoristiti pre održavanja generalnih izbora 2010.

BUŠ: Nije bio moja pudlica

London – Toni Bler nije bio pudlica, rekao je predsednik SAD Džordž Buš u juče objavljenom intervjuu u listu San. Buš je izjavio da su on i odlazeći britanski premijer radili zajedno na uspostavljanju mira u svetu i istakao da su optužbe uperene protiv Blera ništa više do obična „govorkanja.“ „Čuo sam da ga zovu Bušova pudlica,“ rekao je predsednik SAD. „On je veći od toga. Reč je o odvraćanju sa značajnih stvari“, dodao je predsednik SAD. Buš je rekao da će istorija biti srdačna prema Bleru i istakao da su, ma kakvi bili stavovi javnosti, njihovi dogovori bili ravnopravni.“ „Nekako, naši odnosi bili su posmatrani kao da Buš kaže Bleru „skoči“, a on pita koliko visoko, ali to jednostavno ne funkcioniše tako. To je bio odnos u kojem smo obojica skakali“, rekao je Buš. Često uzdržan, predsednik SAD takođe je izrazio divljenje Blerovim retoričkim sposobnostima, ističući da je uvek zavideo premijeru na njegovoj elokventnosti. AP

„Njegove ruke, u to vreme ne baš čiste, sigurno nisu uprljane“, rekao je Elasder Marej, šef istraživačkog centra Centre Forum. Braun situaciju u Iraku može „portretisati kao Blerov rat i može se distancirati“, objašnjava Marej. Velika Britanija mora „priznati gde je napravila greške“, rekao je nedavno Braun povodom rata u Iraku. Laburistički poslanici i aktivisti položili su svoje nade u Brauna i njegovu moć da oživi partijsku sreću posle više od godinu dana dugog zaostajanja za opozicionim konzervativcima na izborima.
Bler je juče održao sastanak s lokalnim članovima partije u Sedžfildu u severnoj Engleskoj, na kojem je saopštio da više neće biti njihov predstavnik u Donjem domu britanskog parlamenta ukoliko mu bliskoistočni kvartet ponudi funkciju specijalnog mirovnog posrednika. „Ukoliko dobije posao na Bliskom istoku, on će dati ostavku“, rekao je Džon Barton, Blerov politički predstavnik u gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari