Odlazeći britanski premijer Toni Bler sastaće se danas u Vatikanu s papom Benediktom XVI u okviru priprema za njegov prelazak u katoličku veru, prenela je juče britanska štampa. Gardijan je, pozivajući se na neimenovane izvore u Londonu i Rimu, naveo da je Bler, inače pripadnik Anglikanske crkve, odlučio da preuzme katoličku veru.

Odlazeći britanski premijer Toni Bler sastaće se danas u Vatikanu s papom Benediktom XVI u okviru priprema za njegov prelazak u katoličku veru, prenela je juče britanska štampa. Gardijan je, pozivajući se na neimenovane izvore u Londonu i Rimu, naveo da je Bler, inače pripadnik Anglikanske crkve, odlučio da preuzme katoličku veru. Bler sledeće srede napušta premijersku funkciju, a na tom mestu će ga zameniti sadašnji ministar finansija Gordon Braun.
Portparol britanskog premijera i izvor iz Vatikana naveli su da Bler planira da u subotu poseti Rim. Portparol odlazećeg premijera odbio je, međutim, da komentariše tvrdnje Gardijana i Dejli telegrafa da Bler namerava da se preobrati u katoličanstvo. Gardijan navodi da je neizvesno kada će Bler najaviti svoju odluku, ali da to verovatno neće učiniti u Rimu, već neposredno pred ili po napuštanju funkcije. Blerova supruga Čeri i njihovo četvoro dece su katolici i već neko vreme se u britanskoj javnosti pominje da bi on mogao da pređe u katoličku veru. Pretpostavlja se da je pokojni papa Jovan Pavle Drugi pričestio Blera 2003. tokom njegove posete Vatikanu. Sveta stolica, međutim, to nikada nije potvrdila. Povodom Blerovog preuzimanja katoličke vere britanski zvaničnici poručuju da je premijerova vera njegova lična stvar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari