Britanski premijer Toni Bler pozvao je juče na čvršću akciju protiv Sudana zbog zločina u regionu Darfura, optužujući njegovog predsednika da je „minirao put ka rešenju.“ Tokom svog oproštajnog putovanja najsiromašnijem kontinentu, Bler je rekao da se i Zapad i Afrika suočavaju sa dva moguća puta.

Britanski premijer Toni Bler pozvao je juče na čvršću akciju protiv Sudana zbog zločina u regionu Darfura, optužujući njegovog predsednika da je „minirao put ka rešenju.“ Tokom svog oproštajnog putovanja najsiromašnijem kontinentu, Bler je rekao da se i Zapad i Afrika suočavaju sa dva moguća puta. „Jedan biraju zemlje kao što su Južna Afrika, Gana, Tanzanija, Bocvana i mnoge druge, koje jačaju ekonomski rast valjanom vladavinom i suzbijaju nasilje i korupciju,“ rekao je Bler. „Ostale zemlje, koje idu putem Zimbabvea ili Sudana, imaju loše vlade i vrše nasilno ugnjetavanje koje guši njihovu ekonomiju,“ kazao je Bler i dodao: „Naš izbor je da podržavamo dobro. Izazov Africi jeste da eliminiše loše.“
Tokom govora na Univerzitetu Južne Afrike u blizini Johanesburga, Bler je stavio naglasak krizu u Darfuru, tokom koje je stradalo više od 200.000 ljudi, ostavilo četiri miliona ljudi da zavisi od pomoći u hrani i nateralo 230.000 osoba da se isele. „Pogrešno je to što je sudanski predsednik Omar al Bašar, s ciljem da minira put ka rešenju, odlučan u ometanju svakog napora za jačanje sposobnosti Afričke unije da poboljša bezbednost i stabilnost,“ rekao je britanski premijer. „Moramo ponuditi predsedniku Bašaru izbor. Da zajedno sa nama radi na pronalaženju rešenja, ili, ukoliko odgovornost za sve stradale u Darfuru bude odbačena, moraćemo da iznesemo na glasanje sankcije protiv režima,“ dodao je Bler.
Britanski premijer juče je iskoristio svoj govor kako bi istakao prioritet koji je podario kontinentu tokom svog rada. On je rekao da su programi za oslobađanje od dugova pomogli zemljama, kao što je Zambija, da obezbede besplatnu osnovnu zdravstvenu negu svojim stanovnicima, dodajući da je finansijska pomoć Britanije i Zapada pomogla obrazovanje i borbu protiv side. Ali, on je istakao da mnogo toga još uvek mora biti urađeno, naglašavajući da učesnice predstojećeg samita G8 moraju poštovati obećanja načinjena pre dve godine, kada je Britanija stavila Afriku u centar svog predsedavanja G8.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari