Bivši britanski premijer Toni Bler odgovarao je juče na pitanja specijalne komisije o etici u medijima o svojim odnosima sa medijskim magnatom Rupertom Merdokom. Bler, premijer od 1997. do 2007, imao je dosta kontroverzan odnos sa britanskom štampom, posebno posle vrlo nepopularne odluke da se Britanija priključi Sjedinjenim Državama u invaziji na Irak.


Međutim, takođe je razvio i bliske odnose između svojih laburista i grupe Njuz Korp Ruperta Merdoka, koja je uključivala list San i televizijski kanal Fox News. Bler je rekao da su njegovi odnosi sa Merdokom bili poslovni dok nije otišao sa mesta premijera i da ga je tek posle toga bliže upoznao.

Takozvana Levisonova komisija mesecima ispituje zvaničnike medija i političare. Nju je formirao konzervativni britanski premijer Dejvid Kameron posle skandala o prisluškivanju kojim su pribegavali novinari sada ugašenog tabloida News of the world, deo medijske grupe Ruperta Merdoka.

Novinari tog tabloida, ugašenog u julu 2011, prisluškivali su stotine ljudi oko 2000. godine. Skandal je potresao britansku javnost, i zbog njega su uhapšene ili su podnele ostavku desetine novinara, direktora medija, političara i policajaca, kao i vojnih i zatvorskih zvaničnika.

Jedan čovek je na kratko upao u salu gde je Bler juče davao iskaz i optužio ga da je „ratni zločinac“. „Tog čoveka treba uhapsiti zbog ratnih zločina“, uspeo je da uzvikne ovaj aktivista, misleći na Blera, pre nego što ga je obezbeđenje udaljilo iz sale. Bler nije bio mnogo uznemiren ovim upadom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari