Uz upozorenje da će se Britanija suočiti sa periodom nestabilnosti koji nije viđen još od Drugog svetskog rata ukoliko konzervativci svojom pobedom raspišu referendum o izlasku iz EU, nekadašnji britanski premijer Toni Bler ušao je u aktuelnu izbornu kampanju.

Bler, podseća Gardijan, koji je doveo laburiste do tri izborne pobede, pohvalio je liderstvo Eda Milibanda navodeći da se divi načinu na koji je pokazao da je on „svoj čovek sa sopstvenim ubeđenjima i odlučan da ih sledi čak i kada nisu u skladu sa okolnostima“. U svom starom okrugu Duramu, Bler je u pratnji supruge Čeri održao govor u kojem je javno podržao Milibanda i pozvao narod da glasa za njega, prenose ostrvski mediji.

„Razmislite o haosu koji bi izazvala mogućnost koja nema veze sa realnošću – da Britanija odustane od Evrope. Radna mesta bi postala nesigurna, investicione odluke odložene ili otkazane, a oblak nesigurnosti bi se nadvio nad britanskom ekonomijom“, kazao je Bler.

Iako bi se „tradicionalna levičarska“ kampanja Blera mogla okončati porazom Laburističke stranke, piše Gardijan, ipak je njegov jučerašnji govor bio usredsređen na pretnje koje bi po Britaniju imalo raspisivanje referenduma o izlasku iz Unije – što je inače tema koja istinski zbližava Milibanda i Blera, dvojicu političara koji nisu pravi ideološki istomišljenici. „Uvek je bilo neslaganja u Laburističkoj stranci“, kazao je Bler i dodao da je najvažnije to što dele duboko uverenje u socijalnu pravdu, ekonomiju koja radi za sve, a ne samo za nekolicinu. „Sve su to stavovi koji bi trebalo da dovedu laburiste do pobede.“

Bler je nedavno pomogao laburističke kandidate donacijama od po 1.000 funti u 106 laburističkih ciljnih mesta, mada su u tri slučaja kandidati odbili novac, nazivajući ga krvavim, zbog njegove uloge u invaziji Iraka 2003.

Poznajući Evropu, Bler sumnja da je njen ostatak spreman da da ustupke Kameronu, koji će verovatno pokušati da, u slučaju izborne pobede, organizuje referendum 2017. Bivši britanski premijer smatra da Kameron zapravo i ne želi da napusti Evropu, već da je to njegov pokušaj i manevar da se dočepa nekih glasova birača Partija za nezavisnosti Britanije (UKIP). „Ovo pitanje je isuviše važno da bi se njime trgovalo na ovaj način“, smatra Bler.

On je apelovao na birače da sagledaju rizik po svet i globalnu bezbednost u eri koja je definisana usponom Kine i Indije kao i terorizmom i oživljenim ruskim nacionalizmom, prenosi britanski list. „Da li zaista mislite da je ovo vreme da se igramo sa našim članstvom u EU, najvećem tržištu i najrazvijenijem političkom savetu u svetu? Umesto da igramo vodeću ulogu u rešavanju zajedničkih izazova opredelili biste se za pregovore koji bi oslabili sve ove saveze i ostavili nas izvan igre liderstva?“

Ulazak Blera na izborni teren nagnao je mnoge stratege na razmišljanje da li će intervencija bivšeg premijera odbiti nezadovoljne birače liberalnih demokrata i privući možda „mekše“ torijevce. Upućeni navode da sama Blerova politička reputacija, te njegova postpremijerska karijera ne ulivaju mnogo poverenja u laburističkim krugovima. Za onu drugu polovinu daleko od toga da je Bler heroj, ali je svakako tajno oružje.

 

Od imperije do „parohije“

Bler je, navodi Gardijan, pokušao da podigne na viši nivo raspravu o mestu Britanije u svetu. „Sama odluka o izlasku iz Evrope rekla bi mnogo o nama ali ništa dobro: da je (Britanija) avanturistička zemlja postala stidljiva, da se zemlja sa globalnim ambicijama opredelila da bude parohijski posmatrač, da zemlja poznata po otvorenosti prema svetu zatvara svoja vrata, da narod koji je izgradio svoju istoriju na poverenju prema drugima sebe definiše po ogorčenosti prema drugima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari