Britanski premijer Toni Bler izjavio je da će iduće nedelje saopštiti datum svog odlaska iz Dauning strita. „Razjasniću svoj stav iduće nedelje. Tada ću reći nešto konačno“, rekao je Bler u intervjuu za stanicu GMTV povodom desetogodišnjice izbora koji su ga doveli na vlast 1997.

Britanski premijer Toni Bler izjavio je da će iduće nedelje saopštiti datum svog odlaska iz Dauning strita. „Razjasniću svoj stav iduće nedelje. Tada ću reći nešto konačno“, rekao je Bler u intervjuu za stanicu GMTV povodom desetogodišnjice izbora koji su ga doveli na vlast 1997. godine.
On je, takođe, ocenio da će njegov verovatni naslednik, ministar finansija Gordon Braun, biti „veliki premijer“. Zvanično saopštenje o odlasku premijera Blera s funkcije očekuje se 9. ili 10. maja, dan posle formiranja vlade Severne Irske koja će udružiti protestante i katolike, jedne od ključnih tačaka bilansa Blerovih godina provedenih u Dauning stritu.
Bler je izrazio svoju podršku Braunu, s kojim je postavio temelje takozvanih Novih laburista uprkos burnim odnosima koje je imao s ministrom finansija od 1997. godine. „Uvek sam govorio da bi on bio veliki premijer i verujem da je tako“, potvrdio je Bler. Dvojica rivala, Bler i Braun, čini se da su sklopili mir posle rezultata istraživanja koji jasno pokazuju da bi na sledećim izborima prednost nad laburistima imali konzervativci.
Braun je za San rekao da je Bler „njegov najstariji prijatelj u politici“ i nabrojao sve uspehe premijera: podrška SAD posle 11. septembra 2001, doprinos dobijanju Olimpijade 2012, odlučnost posle bombaških napada u Londonu 2005, mir u Severnoj Irskoj, kao i uspeh na ekonomskom i socijalnom planu. „Čast mi je da Tonija mogu da nazovem najstarijim prijateljem u politici, naravno uz nezaobilazne uspone i padove na putu, ali i najduže partnerstvo jednog premijera i ministra finansija u poslednjih 200 godina“, rekao je Braun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari