Bivši američki predsednik Džimi Karter uputio je bujicu oštrih kritika na račun Džordža Buša i Tonija Blera, kada je izjavio da je Bušovo predsednikovanje „najgore u istoriji“ i da je podrška Blera svemu tome odvratna i pokorna. Čak i za bivšeg političara s reputacijom čoveka koji otvoreno govori o svemu, Karterove kritike posmatrači su dočekali sa iznenađenjem i navele republikansko vođstvo da odgovori u istom oštrom maniru.

Bivši američki predsednik Džimi Karter uputio je bujicu oštrih kritika na račun Džordža Buša i Tonija Blera, kada je izjavio da je Bušovo predsednikovanje „najgore u istoriji“ i da je podrška Blera svemu tome odvratna i pokorna. Čak i za bivšeg političara s reputacijom čoveka koji otvoreno govori o svemu, Karterove kritike posmatrači su dočekali sa iznenađenjem i navele republikansko vođstvo da odgovori u istom oštrom maniru. Portparol Bele kuće nazvao je Kartera „nebitnim“ i dodao da su njegove „nepromišljene lične kritike van svakog konteksta“.
U intervjuu za radio BBC Karter je izjavio da smatra da je Bušovo vladanje imalo „neprijateljski udar na države širom sveta i da je njegova administracija najgora u istoriji“. Karter je kritikovao i Blera, koji napušta funkciju narednog meseca, za bliske odnose s Bušom, naročito kada je reč o ratu u Iraku.
„Odvratno. Lojalno, slepo, očigledno pokorno“, odgovorio je Karter na pitanje kako bi okarakterisao odnose britanskog premijera s Bušom. „Mislim da gotovo ne odstupa podrška Velike Britanije loše savetovanoj politici Buša u Iraku koja je velika tragedija za čitav svet“. Karter je za BBC izjavio da je Bler da se protivio invaziji u Iraku mogao otežati Vašingtonu, ali u isto vreme i izbeći kritike na sopstveni račun“.
Bela kuća čeka da vidi da li će promena u rukovodstvu Velike Britanija doneti političke promene, naročito u Iraku. Međutim, portparol Gordona Brauna, Blerovog naslednika, izjavio je da kancelar ne planira da promeni taktiku.
Karter, koji je bio predsednik od 1977. do 1981. pre nego što ga je zamenio Ronald Regan, bio je otvoreni kritičar invazije u Iraku pre 2003.
Za dnevnik Arkanzas demokrat gazete Karter je tokom proteklog vikenda rekao da je Buš „napravio radikalan preokret u odnosu na politike prethodnih administracija“ kada je reč o ratu. „Sada imamo garantovani koncept preventivnog rata u koji idemo s vojskama drugih zemalja, čak iako to nije direktna pretnja po našu bezbednost, ukoliko želimo da promenimo režim u toj zemlji ili ukoliko se u isto vreme plašimo da bi naša bezbednost mogla da bude ugrožena“, izjavio je Karter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari