Blistav osmeh za pet dana 1Foto: Promo

Sigurno ste već čuli za zubne implante i zubne krunice. Međutim, da li ste znali da uz pomoć njih sada možete imati nove zube, pravi holivudski osmeh, čak iako trenutno nemate nijedan svoj zub?

U pitanju su fiksni zubi, koje za razliku od totalnih proteza, ne vadite iz usta, a funkcionalni su gotovo kao prirodni zubi.

Zubni implanti – kraj bezuboj vilici

Danas se zubni implanti smatraju najboljim rešenjem za bezubost. Implantolog Srđan Lolin, u čijoj je ordinaciji „Dr Lolin“ ugradnja implantata već postala rutinska procedura, kaže da donose trajno rešenje pacijentima. Popularni su jer za razliku od totalnih proteza, koje se često pomeraju i izazivaju nelagodu, implanti stoje čvrsto u ustima. Pacijenti mogu da jedu bilo koju hranu i uživaju u svojim omiljenim jelima kao nekada, kada su imali svoje zdrave prirodne zube.

All on 4 i All on 6

Dr Lolin objašnjava da se implanti u bezube vilice ugrađuju „All on 4“ ili „All on 6“ metodom. Ove tehnike se mogu primeniti i kada su svi preostali zubi pacijenta za vađenje.

„All on 4 je tehnika koja se koristi kada se četiri implantata postavljaju u jednu vilicu i nose sve zube, najčešće od šestice do šestice jer je to pacijentima dovoljno da budu zadovoljene estetika i funkcionalnost. Ipak, All on 6 je zlatni standard u savremenoj stomatologiji. Tu šest implantata nosi sve zube, što obezbeđuje najbolji prenos pritiska žvakanja“, kaže dr Lolin.

Kako do novih zuba za pet dana?

Blistav osmeh za pet dana 2
Foto: Promo

Prednost savremenih implantata je u tome što mogu odmah da se opterete privremenim zubima. Upravo zbog te činjenice pacijent može dobiti nove zube svega tri do pet dana nakon ugradnje implantata.

Cela procedura počinje 3D snimkom zuba, koji stomatologu daje najbolji uvid u stanje zuba, korena zuba i da li ima dovoljno kosti za ugradnju implantata. Ukoliko nema dovoljno kosti, prvo se pristupa njenoj nadoknadi (sinus lift proceduri), a ako ima odmah se ugrađuju implantati.

„Obično se u jednoj poseti stomatologu vade svi zubi koji su za vađenje, ako ih uopšte ima, i ugrađuju se zubni implanti. Nakon toga se uzima otisak za fiksne privremene zube, koji budu gotovi u roku od nekoliko dana. To je posebno značajno pacijentima koji dolaze iz inostranstva i koji ne žele da se vrate kući bez blistavog osmeha“, objašnjava dr Lolin.

Zubni implanti i privremeni zubi

On dodaje da su privremeni zubi fiksni, pacijent ih ne može izvaditi iz usta i nosi ih od četiri do šest meseci, dok se implantati ne integrišu u kosti.

„Ukoliko ne može da dođe ranije, privremeni zubi se mogu koristiti i do godinu dana“, dodaje dre Lolin.

Privremeni zubi su malo deblji od stalnih, ali sasvim solidno izgledaju. Obično su napravljeni od akrilata, a pacijenti već i njima budu prezadovoljni. Pre svega stabilni su, ne klimaju se, ne mogu ispasti, predstavljaju drastičnu razliku u estetskom i funkcionalnom smislu u odnosu na totalne proteze ili kompletno bezube vilice bez proteza.

„Privremeni zubi nam služe kao orijentir za kreiranje stalnih zuba. Pacijent na osnovu njih može da nam da svoj sugestije, kada su u pitanju boja, oblik i veličina stalnih zuba“, kaže dr Lolin.

Nadoknada kosti

Ako je pre ugradnje implantata bila neophodna nadoknada kosti, zbog toga što je kost gornje vilice izuzetno tanka, pacijent ne može odmah dobiti privremene zube, već tek nakon što implantati srastu i postanu skroz čvrsti. Do srastanja mora nositi totalnu protezu. Tek nakon toga moguće je praviti stalne zube, na isti način i od istih materijala kao kod tehnike bez sinus lifta.

Bezmetalne krunice najbolje za stalne zube

U „Dr Lolin“ ordinaciji, koja prati najsavremenije svetske tehnike i standarde u implantologiji, najčešće se preko implantata postavlja štafljena verzija zubnih mostova.

U pitanju su bezmetalne krunice ili krunice od metalokeramike, koje se povezuju u zubne mostove koji se postavljaju preko implantata. Razlikuju se po izgledu, ceni, težini, pa i kvalitetu. Zato dr Srđan Lolin prednost daje bezmetalnim krunicama od čistog cirkonijuma, u odnosu na druge vrste zubnih mostova.

„Za stalne zube preko implantata, cirkonijum je odlična opcija jer je trajan, izdržljiv, lagan i propušta svetlost, pa deluje znatno prirodnije nego metalokeramika kod koje, zbog prisustva metala, ta transparentnost nije moguća. Zbog toga su bezmetalne krunice od čistog cirkonijuma idealne za holivudski osmeh i teško ih je razlikovati od prirodnih zuba“, kaže dr Srđan Lolin.

Ipak, on dodaje da su brojni pacijenti koji se odluče za metalokeramiku, koja je povoljnija opcija za stalne zube, izuzetno zadovoljni. U obe opcije pacijent može dobiti blistavo bele zube, izrađene u bleach bojama, koji se koriste za holivudski osmeh.

Da li su ugradnja implantata i postavljanje krunica bolne procedure?

Ugradnja implantata i postavljanje krunica ne bole. Rade se u lokalnoj anestaziji, ali se nakon postavljanja implantata mogu javiti otok i modrice po licu koji ubrzo spontano prolaze. Dr Srđan Lolin napominje da tablete protiv bolova pacijenti najčešće piju jedan, do dva dana i to mahom preventivno, a od stomatologa dobiju detaljna upustva šta da rade i kako da održavaju oralnu higijenu.

Zato ne dozvolite da nedostatak zuba bude problem koji vam utiče na izgled, samopouzdanje i uživanje u omiljenoj hrani. Bez obzira da li ste bez zuba ostali zbog straha od stomatologa, imate uznapredovalu paradontopatiju ili usled povrede, znajte da rešenje možete pronaći u savremenim stomatološkim ordinacijama. I budite sigurni, ništa ne boli!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari