Euroregion „Stara planina“ nedavno je primljen u Asocijaciju evropskih pograničnih regiona (AEBR), saopštila je Kancelarija Regionalnog centra za životnu sredinu za centralnu i istočnu Evropu (REC) u Pirotu.
Euroregion „Stara planina“ postoji godinu dana i okuplja opštine s obe strane Stare planine – bugarske i srpske.

Euroregion „Stara planina“ nedavno je primljen u Asocijaciju evropskih pograničnih regiona (AEBR), saopštila je Kancelarija Regionalnog centra za životnu sredinu za centralnu i istočnu Evropu (REC) u Pirotu.
Euroregion „Stara planina“ postoji godinu dana i okuplja opštine s obe strane Stare planine – bugarske i srpske. Sa srpske strane čine ga opštine Pirot, Dimitrovgrad, Knjaževac i Zaječar, a s bugarske – sedam opština – Čiprovci, Čuprena, Berkovica, Belogradčik, Georgi Damjanovo, Godeč i Vršec.
Upravni odbor Asocijacije evropskih pograničnih regiona je na svojoj poslednjoj sednici doneo jednoglasnu odluku da euroregion „Stara Planina“ postane član ove Asocijacije, kažu u REC-u i podsećaju da ih je o tome obavestila u pismu član generalnog sekretarijata Ane Vinkler.
Ona je uputila i poziv članovima euroregiona „Stara planina“ da prisustvuju godišnjoj Skupštini ove organizacije koja će biti održana od 13. do 15. septembra ove godine u finskom gradu Lapenranta.
Članstvo u AEBR pokrenuto je zahvaljujući odluci zajedničkog upravnog saveta euroregiona „Stara planina“ donetoj na sednici od 18. maja ove godine. Korespondenciju i pripremu potrebnih dokumenata za članstvo pripremili su koordinatori Regionalnog centra za životnu sredinu Bugarske i Srbije (REC) koji rade na projektu „West Stara planina“.
Asocijacija evropskih pograničnih regiona postoji 36 godina, a deluje u interesu evropskih graničnih i pograničnih regiona. Ciljevi ove asocijacije su da učini da njihovi specifični problemi, mogućnosti, zadaci i projekti budu razumljivi, da predstavlja njihove globalne interese nacionalnim i internacionalnim parlamentima, organima, upravama i institucijama, da pokreće, podržava i usaglašava njihovu saradnju u celoj Evropi. Ujedno i da razmenjuje iskustva i informacije u cilju formulisanja i koordinacije zajedničkih interesa za različite probleme i mogućnosti i da nudi rešenja.
U Kancelariji REC-a u Pirotu kažu da članstvo u jednoj ovakvoj organizaciji u narednom periodu euroregionu „Stara planina“ treba da stvori mogućnosti pristupa različitim evropskim fondovima preko kojih će biti realizovani projekti, a u skladu sa Strategijom razvoja euroregiona „Stara planina“ čija je priprema u toku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari