Blokada mosta kod Zrenjanina neće stati, poručuju građani (VIDEO) 1Foto: M.P.

Drumsko-železnički most na Tamišu, između zrenjaninskih sela Tomaševac i Orlovat, meštani ovih mesta danas su ponovo blokirali u znak protesta što se nije pristupilo obećanoj sanaciji oštećenog mosta.

Ovo je druga blokada mosta, koji je pre dve nedelje zatvoren za putnički saobraćaj, a meštani protestuju jer se vozovima i dalje dozvoljava da saobraćaju.

Jedna takva kompozicija, sa teretom, prošla je baš posle 14 časova mostom i upravo to je problem na koji nezadovoljni građani ukazuju.

“Ovo je pitanje neodgovornosti službi koje su nadležne za održavanje i blagovremeno reagovanje na nastali problem. Kao potpredsednik mesne zajednice pokušao sam preko direkcije železnice da obavestim o nastalom problem, ali izgleda da nisu shvatili hitnost. Najveći problem napravili su kamioni sa šećernom repom za šećeranu u Kovačicu, koji su od 2019. godine počeli ovuda da saobraćaju”, priča Milanko Radonić, otpravnik vozova na stanici Tomaševac-Orlovat.

Kaže da su meštani probali sve moguće, jer je sada 20.000 ljudi odsečeno od sveta, nema ni putničkih vozova ni autobusa.

Blokada mosta kod Zrenjanina neće stati, poručuju građani (VIDEO) 2
Foto: M.P.

“Juče je bio sastanak u Tomaševcu sa gradonačelnikom, ali tvrdnja tamo izneta da je most nestabilan za automobile nije tačna. Da su imali obraza ovde bi došli. Kako je moguće da voz od 2.000 tona prolazi, a automobili ne mogu. Najveći problem je rupa, oštećenje koje treba da se popravi. Blokade neće stati, narod je ogorčen i nećemo se sklanjati”, kaže Radonić.

Okupljeni građani na mostu, a bilo je Tomaševčana, Orlovaćana, Zrenjaninaca i, naravno, policijiskih inspektora koji su sve snimali, danas su poručili da blokade ostaju na snazi dok ne vide da se bar nešto od obećanih mera sprovodi.

“Najprihvatljivije bi bilo da železnice Srbije dozvole sobraćaj za putnička i laka dostavna vozila, to smo dogovarali. Svesni smo da u ovom trenutku nema idealnih rešenja, tako da računamo da bar to dozvole. Meštani su preldoge razumeli i očekuju da vide da se ulazi u realizaciju obećanog. Onog momenta kada se bude videlo da se nešto radi, rekli su da će obustaviti proteste”, kaže Aleksandar Rudić iz MZ Tomaševac.

Protest nema politički karakter, u njemu učestvuju meštani više banatskuh sela koja su odsečena od vitalnih saobraćajnica njegovim zatvaranjem.

“Meni kao čoveku iz Orlovata most je važan jer je kod mosta benzinska pumpa u Tomaševcu i ja sada ne mogu da dođem do nje, pa umesto pet kilometara treba da pređem 20, do Zrenjanina, jer mi gorivo treba za poljoprivredne mašine. Najbolje da poprave oštećenja patosa, to je najjeftinija investicija na mostu”, priča meštanin Orlovata Stevica Ostojin.

Podršku protestu, kako smo zabeležili, došli su da pruže i predstavnici Pokreta ujedinjenih fantoma.

“Nepotrebno je da meštani Tomaševca putuju zaobilaznim putem, da bi stigli do svojih kuća. Problem mosta nije nerešiv, kada može železnićki saobraćaj da prolazi, treba i građanima omogućiti da prolaze”, kaže Milan Pernat iz Pokreta ujedinjenih fantoma.

Blokada mosta kod Zrenjanina neće stati, poručuju građani (VIDEO) 3
Blokada Mosta, Tomaševac, Foto: M. Pudar

Povodom dotrajalog mosta na Tamišu sinoć je u Tomaševcu održan hitan sastanak gradonačelnika Zrenjanina sa meštanima.

Sastanku su prisustvovali predstavnici saveta MZ Tomaševac i Orlovat, predstavnici JP Železnice Srbije i JP Putevi Srbije, kao i Bojan Kostreš, odbornik u skupštini grada Zrenjanina.

Dogovoreno je da u narednih nedelju dana Železnice Srbije daju mišljenje na zajednički predlog mesnih zajednica, grada Zrenjanina i JP Putevi Srbije da se uspostavi drumski saobraćaj preko mosta za putnička i dostavna vozila.

U isto vreme pristupiće se sanaciji atarskog puta Orlovat-Botoš, kako bi se učinio prohodnim i za laka vozila, a od proleća pristupilo bi se kompletnom asfaltiranju.

Takođe će se pristupiti pripremi za postavljanje pontonskog mosta na relaciji Tomaševac – Botoš, za slučaj izlivanja Tamiša.

Paralelno sa tim, učesnici sastanka će pokušati da izdejstvuju da izgradnja novog mosta između Orlovata i Tomaševca bude proglašena za projekat od nacionalnog značaja, te da će on biti završen u realnom vremenu za naše uslove, od godinu i po, do dve i po godine.

Savet MZ Tomaševac apelovao je na meštane Tomaševca, Orlovata, Uzdina i Botoša da, ukoliko se odluče za nastavak protesta, povedu računa da protesti ostanu u okviru mirnog i civilizovanog izražavanja opravdanog građanskog nezadovoljstva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari