Blokada Rektorata u Novom Sadu: Studenti kažu da im se niko nije obratio, čekaju obećani sastanak i ostaju u zgradi do daljnjeg 1Foto: Miloš Rakić

Studenti iz neformalne grupe STAV već četvrti dan blokiraju zgradu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu čekajući obećane pregovore sa drugom stranom, odnosno predstavnicima Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta.

Nakon jučerašnjeg razgovora sa rektorom Dejanom Madićem, načelan dogovor je bio da se sa predstavnicima Studentskog parlamenta FF, uz prisustvo rektora i dekanke FF Ivane Živančević Sekeruš, pregovara o ispunjenju zahteva u kojima se traži promena pravilnika za kandidovanje na izborima sa Studentski parlament, koji su veoma rigorozni i onemogućavaju druge studente da se kandiduju.

Branislav Đorđević, student i član STAV-a, kaže da čekaju da se pojavi druga strana, kao i rektor i dekanka, ali da se ništa od toga danas ne dešava. Niko im se još nije obratio.

Dogovor je bio da pregovori počnu već od 7 časova ujutro kako bi se sve završilo do 9 i kako bi zaposleni u Rektoratu mogli da dođu na posao.

– Danas je trenutno sve mirno i koliko smo saznali, ljudima koji rade u Rektoratu je rečeno da danas ne dolaze na posao i sva planirana dešavanja su odložena. Dolazili su samo studenti koji idu na razmenu ili studenti iz inostranstva koji su trebali da dobiju ili pokupe neke papire, ali kako danas nije bilo pregovora, Rektorat je ostao blokiran. Ne javlja nam se rektor, ali ni naša dekanka. Rektor nam je juče na sastanku inače rekao da mu nije jasno kako može da postoji samo jedna lista za izbore za Studentski parlament i da to nije demokratski, te da je pobeda slađa ako je ispravna – rekao je Đorđević.

On najavljuje kako će u zgradi Rektorata ostati do daljnjeg. Moguća radikalizacija, ako im se niko ne javi, biće organizacija kulturnih dešavanja u blokiranom Rektoratu, verovatno izložbi, a ulaz će biti omogućen samo onima sa indeksom novosadskog univerziteta.

Trenutno je u Rektoratu petnaestak studenata koji se smenjuju. „Najčešće ljudi odu samo kući da se otuširaju i vraćaju se nazad“, kaže Đorđević.

Na izborima za Studentski parlament na listiću je bila samo jedna lista, ona Saveza studenata FF. Prošle godine u avgustu promenjen je Pravilnik koji zapravo onemogućuje druge studente da se kandiduju.

Blokada Rektorata u Novom Sadu: Studenti kažu da im se niko nije obratio, čekaju obećani sastanak i ostaju u zgradi do daljnjeg 2
Foto: Miloš Rakić

Studenti traže da se izmeni sporni Član 19. Pravilnika za sprovođenje izbora za Studentski parlament FF. Zahtevaju ukidanje obaveze koja se tiče preuzimanja obrasca od Izborne komisije prilikom pružanja podrške kandidaturi neformalne grupe.

U dopuni Člana 19. svaka neformalna grupa koja hoće da se kandiduje za Studentski parlament mora da ima 10 odsto podške svih upisanih studenata u ovoj visokoobrazovnoj ustanovi, što je u slučaju FF njih oko 520.

No, svaki od studenata treba da ode u Izbornu komisiju, uzme obrazac, pokaže indeks, ispiše obrazac i dostavi ga grupi koju podržava. Problem je i što studenti za sav ovaj posao imaju jako malo ograničenog vremena.

Pobunjeni studenti kažu da bi još možda nekako i prikupili potpise, ali problem je što svako treba posebno da preuzme i popuni formular podrške, što je organizaciono skoro nemoguće izvesti.

Pokušaj organizovanja izbora nekoliko puta je bio bezuspešan u zgradi FF, jer su studenti, pre svega iz STAV-a , blokirali taj proces. Dolazilo je i do nemilih scena; udaranja, šamaranja, dolazaka hitne pomoći i policije.

Studenti iz STAV-a su podneli i disciplinske prijave protiv predsednice Studentskog parlamenta Ivane Macak, koja je na izborima 21. maja ošamarila Milu Pajić, kao i protiv člana izborne komisije Aleksandra M. Gajića, koji se fizički obračunavao sa studentima.

Nakon toga, predstavnici Studentskog parlamenta FF pokušali su da izbore prebace u zgradu Rektorata, što su pobunjeni studenti ocenili kao dodatno kršenje Pravilnika o izborima koji moraju biti u zgradi Fakulteta, te su nastavili sa blokadama izbornog procesa, ali u zgradi Rektorata. Prilikom poslednje blokade, saopštili su da ostaju u Rektoratu sve dok se ne promene uslovi kandidovanja na izborima.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari