Proteklih dana profesori i rukovodstvo Muzičke škole Stanislav Binički prosledili su niz pismenih saopštenja povodom najnovije strepnje o blokadi računa ove ustanove zbog sudske presude po kojoj je kolektiv dužan da isplati zaradu i druge troškove profesoru Stojanu Jovanoviću, nekadašnjem direktoru.

U kolektivu vlada stanje „opšteg čuđenja“, a za sve krive delioce pravde Okružnog suda u Leskovcu, čija se zgrada nalazi, moglo bi se reći, gotovo u samom komšiluku škole. U jednom od saopštenja kolektiva Muzičke škole, koje je potpisala predsednica sindikata Roberta Marković, navodi se, između ostalog, „da članovi kolektiva apeluju na nadležne državne organe, a pre svega na Ministarstvo prosvete i Ministarstvo pravde i lokalnu samoupravu da ne dozvole da presuda Okružnog suda u Leskovcu, kojom će račun škole biti blokiran za pet miliona dinara po osnovu spora iz 1992. godine, ugrozi rad i nastavu koju pohađa 750 učenika''.

„Gospodo sudije, kako je moguće da izreknete ovakvu presudu kojom pojedinca, čestog gosta u vašim sudnicama, činite milionerom, a uspešnu obrazovnu instituciju dovodite do zatvaranja. Da li ste pri izricanju presude vodili računa o svim sporovima koje naš bivši kolega vodi protiv ostalih kolega i đačkih roditelja? Da li možemo, gosopodo sudije, da očekujemo iste ovakve presude i u ostalim sporovima u korist kolege“, pitaju se u saopštenju sindikata zaposleni u Muzičkoj školi Stanislav Binički u Leskovcu.

U nastavku saopštenja, apeluje se da sudije sledeći put pri izricanju presude misle o deci zbog kojih škola postoji.

Direktorica škole Mirjana Kostić kaže da ustanova nema pet miliona dinara i veruje da država neće dozvoliti da škola dođe u stečaj. Ona podseća da je spor između škole i nekadašnjeg direktora i profesora Stojana Jovanovića vođen punih šesnaest godina, ali smatra da, i kada bi platili pet miliona dinara, spor ne bi bio razrešen. Kostićeva pojašnjava da koreni nesporazuma dosežu u vreme od pre tri decenije kada je Jovanović smenjen sa direktorske dužnosti i kasnije je nekoliko puta, raznim povodima, dobijao rešenja o prestanku radnog odnosa.

– Pre petnestak meseci, kada sam izabrana za direktora, želela sam da se prevaziđu nesporazumi, ali su roditelji protiv Jovanovića podneli krivičnu prijavu zbog udaranja učenika – pojašnjava Mirjana Kostić, direktorica Muzičke škole Stanislav Binički, ističući da je bila primorana da Jovanovića pošalje na lekarski pregled, ali je on to odbio i zato mu je, u skladu sa zakonom, uručeno rešenje o prestanku radnog odnosa.

Bez komentara

Nekadašnji direktor Mizičke škole u Leskovcu Stojan Jovanović smatra da je stvorena „atmosfera linča“ i da, za sada, ne želi da daje bilo kakve izjave novinarima dok se ne konsultuje sa svojim pravnim zastupnicima. Hoće li se završiti stečajem: uzička škola Stanislav Binički

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari