Zbog neisplaćenih putnih troškova u periodu od 1. januara 2005. do aprila 2006. godine, Dom zdravlja i Opšta bolnica moraće svojim radnicima da namire milionske dugove. Prema odluci suda, Opšta bilnica je dužna da plati 4,5 miliona, a Dom zdravlja četiri miliona dinara. Najveći deo tog novca biće utrošen za sudske troškove i advokatske usluge.

Zbog neisplaćenih putnih troškova u periodu od 1. januara 2005. do aprila 2006. godine, Dom zdravlja i Opšta bolnica moraće svojim radnicima da namire milionske dugove. Prema odluci suda, Opšta bilnica je dužna da plati 4,5 miliona, a Dom zdravlja četiri miliona dinara. Najveći deo tog novca biće utrošen za sudske troškove i advokatske usluge. Zbog toga u ovim zdravstvenim organizacijama očekuju da uskoro žiro računi budu blokirani što će se neminovo odraziti na rad ovih kolektiva.
Odluku o neplaćanju putnih trškova, kako tvrde u Opštoj bolnici, donela je svojevremeno i to „usmeno“ bivša direktorica dr Ljiljani Cocić, koja više i ne radi u Opštoj bolnici, nego je angažovana u filijali Zavoda za zdravstveno osiguranje kao savetnik.

Stomatolozi

U leskovačkom Domu zdravlja, čije zdravstvene usluge koristi oko 168.000 stanovnika, trenutno je najnepovoljnije stanje u Službi stomatologije. Zbog pomanjkanja posla i tržišnog načina poslovanja, lekari, medicinske sestre i zubni tehničari, primaju umanjene zarade. Zbog toga su stomatolozi poveli sudski spor, jer ocenjuju da je rukovodstvo Doma zdravlja, koje prima „normalne zarade“, obavezno da obezbedi dovoljno posla, a zadatak lekara, stomatoloških sestara i tehničara je da pružaju kvalitetne usluge, koje će biti konkurentne privatnim stomatološkim ordinacijama, kojih je sve više u gradu na Veternici.

Direktor Doma zdravlja dr Nebojša Dimitrijević ne krije da će se posle prispeća svih izvršnih sudskih odluka naći u golemim nevoljama, jer će zbog nedostatka para žiro-račun biti blokiran i neće moći da namire obaveze za energente, lekove i zarade zaposlenih. Istu ocenu iznosi i dr Zoran Ćeranić, direktor Opšte bolnice, uz naglasak da će pokušati na najbezbolniji način da reše ovaj zaista veliki problem.
Inače, dve zdravstvene organizacije tužilo je oko 600 radnika i svaki od njih bi trebalo da dobije od trideset do četrdeset hiljada dinara. U ovom trenutku trećina presuda je već izvršna. U sva tri sindikata Opšte bolnice i Doma zdravlja su proteklih dana razgovarali o novonastaloj situaciji uz zaključak da su radnici bili primorani da na sudu traže zadovoljenje svojih prava i da nisu krivi za posledice koje će neminovno uslediti.
Na koji je način utrošeno osam i po miliona dinara, u Opštoj bolnici i Domu zdravlja, bar za sada, ne daju nikakvo saopštenje, ali se može čuti da je deo para podeljen novozaposlenim zdravstvenim radnicima, a ostatak lekarima koji su bili na dežurstvu.
– Opšta bolnica je počela samostalno da radi 1. jula 2007. godine, a odvajanje Opšte bolnice i Doma zdravlja proteklo je bez posledica za pacijente – ocenjuje Zoran Ćeranić, direktor Opšte bolnice u Leskovcu.
Ovde su 2006. godine započeti obimni građevinski radovi. Vrednost investicija je 4,5 miliona evra, a samo u opremu je uloženo 1,5 milion evra. Tako značajna ulaganja nisu zabeležena od sedamdesetih godina kada je počela da se gradi bolnica u Leskovcu, koja ima više od 600 kreveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari