BNV: Država uskraćuje priznanje zločina u Sjeverinu 1Foto: BNV Novi Pazar

Bošnjačko nacionalno veće (BNV), povodom tridesetdvogodišnjice od zločina nad Bošnjacima u Sjeverinu, ponovo je od nadležnih državnih organa zatražilo da, konačno, otkriju i identifikuju posmrtne ostatke.

Bošnjački nacionalni savet je podsetio da porodicama žrtava tog zloćina još nije priznat status civilnih žrtava rata.

“Time im država Srbija svesno preko 30 godina uskraćuje neophodnu podršku, psihosocijalnu zaštitu i zvanično priznanje i odgovornost za ovaj zločin. I danas, nakon 32 godine, BNV insistira na izmeni i dopuni Zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica kako bi se ukidanjem diskriminatornih odredaba za građane Srbije, omogućilo sticanje statusa civilnih žrtva rata za porodice stradalih u sjeverinskom zločinu” – navodi se u saopštenju BNV.

Iz te institucije poručili su „da će sve svoje kapacitete staviti na raspoaganje porodicama žrtava zločina u Sjeverinu, prilikom nastojanja da ostvare svoja prava u Srbiji, dobiju adekvatan status i priznanje svega što su doživeli“.

Na današnji dan 1992.godine, pripadnici srpskih oružanih snaga i paravojne jedinice „Osvetnici“, pod komandom osuđenoh ratnog zločinca Milana Lukića, likvidirali su 16 građana Srbije iz pribojskog sela Sjeverin.

Žrtve zločina izvedene su iz autobusa, kojim su putovali na posao u Priboj. Posle mučenja likvidirani su, na obali Drine, u Višegradu.

Ubijeni su : Alija Mandal, Derviš Softić, Esad Džihić, Hajrudin Sajtarević, Idriz Gibović, Medo Hodžić, Medredin Hodžić, Mehmed Šebo, Mevlida Koldžić, Mithad Softić, Mujo Alihodžić, Mustafa Bajramović, Ramahudin Ćatović, Ramiz Begović, Sead Pecikoza i Zafer Hadžić.

Do sada su pronađeni posmrtni ostaci samo Medredina Hodžića, a ostali se i dalje vode kao nestali.

Okružni sud u Beogradu, u julu 2005.godine, za zločin počinjen u Sjeverinu osudio je komandanta „Osvetnika“ Lukić i pripadnici te paravojne jedinice Oliver Krsmanović i Dragutin Dragićević osuđeni su na po 20, a Đorđe Šević na 15 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari