BNV: Katastrofalna kriza zdravstvenog sistema u Novom Pazaru, država hitno da pošalje pomoć 1Foto: EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) upozorilo je danas na „katastrofalnu krizu zdravstvenog sistema u Novom Pazaru“ usled porasta broja novoinficiranih korona virusom i pozvalo nadležne državne organe da upute hitnu pomoć u ljudstvu i opremi bolnici u tom gradu.

Vijeće je u saopštenju navelo da su državni organi „u obavezi da hitno reaguju i pošalju pojačanje bolnici u Novom Pazaru“.

„Svi smo svedoci novonastale situacije, naglog porasta broja zaraženih, broja kritičnih slučajeva i velikog broja umrlih. Jedan deo lekara i medicinskog osoblja novopazarske bolnice se herojski bori, ali malo ih je da bi zbrinuli veliki broj pacijenata. Novopazarskim bolnicama nedostaje i medicinske zaštitne opreme ali i veliki broj medicinskih aparata neophodnih za lečenje pacijenata sa teškim oblicima bolesti COVID19“, stoji u saopštenju.

Naveli su i da je posle apela za pomoć koji su uputili predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, „veliki broj medicinskog osoblja“ iz te zemlje spreman da dođe u Sandžak i pomogne u suzbijanje epidemije ali i da je za njihov dolazak „potrebna saglasnost i poziv zdravstvenih ustanova i nadležnih institucija iz Srbije koja se još uvek čeka“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari