BNV: MUP za policajce da primi samo Bošnjake 1Foto: Shutterstock/Djordje Kostic

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) danas je od MUP Srbije zatražilo da se na konkursu za policajce, u policijskim upravama Novi Pazar i Prijepolje, prime isključivo Bošnjaci.

Ova institucija je zahtev obrazložila pravljenjem koraka bliže ka usaglašavanju nacionalne strukture policajaca i stanovništva u ovim gradovima.

“Nacionalna struktura zaposlenih u državnim organima sa javnim ovlašćenjima ne odslikava nacionalnu strukturu stanovništva u sandžačkim opstinama, te su očekivanja Bošnjačkog nacionalnog veća da će se prilikom prijema novih policajaca donekle popraviti nacionalna struktura u korist Bošnjaka” – navodi se u saopštenju bošnjačkog nacionalnog saveta, u kojem se i podseća da godinama ukazuju na “diskriminaciju Bošnjaka prilikom zapošljavanja u službama sa javnim ovlašćenjima, posebno u policiji”.

BNV je pozvalo Bošnjake da učestvuju na konkursu i da naznače svoju nacionalnu pripadnostm da bi MUP bio u obavezi „da u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije omogući Bošnjacima adekvatnu nacionalnu zastupljenost u policiji“.

MUP Srbije je, pre desetak dana, raspisao konkurs za centralnu obuku uniformisanih policajaca za svih 27 policijskih uprava u državi.

Prema toj raspodeli PU Novi Pazar dobiće 45 novih, a PU Prijepolje 38 policajacam koji će se obučavati u Centru za osnovnu policijsku obuku (COPO) u Sremskoj Kamenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari