BNV: Na mostu u Prijepolju da se ugradi kamena ploča 1 Foto: Senko Župljanin

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) od čelnika prijepoljske opštine zahteva da se na mostu preko Lima, u naselju Šaranpov, ugradi kamena ploča na kojoj će biti ispisani podaci „o mostu u rekonstruisani most“.

To je, danas, saopšteno na konferenciji za novinare, koju je Izvršni odbor BNV održao na tom mostu u Prijepolju.

To telo je, prethodno usvojilo predlog odluke da most dobije ime Fatihov most, po imenu graditelja, turskog sultana Mehmeda II Fatiha

Iz BNV je saopšteno, da su svoju inicijativu predočili lokalnoj samoupravi, odakle je stigao odgovor da će zatražitimmišljenje nadležnih institucija.

Kako se tvrdi u saopštenju iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva „stigla je sugestija“ da se kamena ploća ugradi u most, ali „opština Prijepolje već nekoliko meseci skriva odgovor“.

Članovi IO BNV su, u današnjem obračanju novinarima da se uvaži njihova inicijativa i mišljenje Zavoda iz Kraljeva.

Most je podignut u drugoj polovini 15 veka za vreme vladavine sultana Mehmeda II Fatiha i većina dokumenta potvrđuje da je, za vreme tog turskog vladara, podignut objekat pod nazivom „Veliki most“.

Rekonstrukcija kamenog mosta preko Lima je u toku. Radovi su počeli 1.februara 2018.godine i posle nepuna tri meseca su obustavljeni, jer se pokazalo da su oštećenja znatno veća od procenjenih.

Posle više od godinu dana raspisan je novi javni poziv za izbor izvođača i posao su , ponovo, dobili stari izvođači: „Novi Pazar put“, „Jedinstvo“ iz Sevojna i beogradska firma „DB inženjering“, a kao podizvođač radova angažovano je prijepoljsko Preduzeće za puteve.

Završetak radova dva puta je odlagan, za avgust i oktobar prošle godine i na kraju je rečeno 31.januar ove godine.

Radovi još traju, a od procenjenih 65 miliona dinara stiglo se do vrednosti radova od 216 miliona dinara. Sredstva su obezbeđena preko Kancelarije za javna ulaganja Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari