BNV: Policajcu za ubistvo izrečena preniska kazna 1Foto: Stanislav Milojković

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) ocenilo je da je Apelacioni sud u Kragujevcu smanjio „prenisku kaznu“ tutinskom policajcu Raici Beloicim zbog ubistva Fahrudina Skarepa u septembru 2017. godine.

Nacionalni savet Bošnjaka saopštio je da zabrinjava takva odluka da se umanji kazna sa pet na četiri godine zatvora.

„Zatvorska kazna od četiri godine za policajca ubicu Raicu Beloicu, za promišljeno surovo gašenje jednog mladog nevinog života, kazna je koja će ohrabriti buduće zločince uz svojim namerama“– navodi se u saopštenju BNV.

Apelacioni sud u Kragujevcu Beloicu je proglasio krivim za nehatno lišenje života. Prvostepena kazna od pet godina zatvora, koju je izrekao Viši sud u Užicu, preinačena je na četiri godine.

Ubistvo se dogodilo, u noći između 29. i 30. septembra 2017.godine, u blizini tutinskog sela Dolovo, u toku akcije sprečavanja šverca.

Osuđenom policajcu je na teret stavljeno da je pucao na automobil kojim je upravljao Skarep. Metak je prošao kroz staklo na vozačevim vratima i teško ranio mladića, koji je od zadobijenih povreda preminuo u Opštoj bolniu Novom Pazaru.

U istrazi je tvrdio da je pucao u samoodbrani kada je Skarep na njega krenuo automobilom.

Suđenje je počelo krajem 2019.godine. Prethpdno, novopazarski Viši sud proglasio se nenadležnim zbog, kako su tvrdili, velikih pritisaka. Vrhovni kasacioni sud predmet je dodelio Višem sudu u Užicu, koji je izrekao prvostepenu presudu.

Zatvorsku kaznu je preinačio Apelacioni sud u Kragujevcu i presuda je postala pravosnažna pre mesec dana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari