Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog veća (IO BNV) u tehničkom mandatu od početka ove sedmice organizuje konsultativne sastanke sa predstavnicima iz obrazovanja, kulture i inofmisanja sa područja sandžačkih opština.

Cilj sastanaka je izrada strategije razvoja u ovim oblastima sandžačkih Bošnjaka. Esad Džudžević, predsednik IO BNV, kaže da „Bošnjaci na ovaj način žele da ostvare sva Ustavom i zakonom garantovana prava na način kako čine to druge manjine u Srbiji“ i podseća na raniju konstataciju da je „proces ostvarivanja bošnjačkih prava u Srbiji zaustavljen pre skoro dve i po godine“.

-To zaslužuje ne samo krivične prijave, koje su podnete protiv nadležnih, već i više od toga – tužbu Međunarodnom sudu u Strazburu – ističe Džudžević. Osnova za razvoj strategije obrazovanja je Model obrazovanja na bosanskom jeziku, koji predviđa uvođenje kompletne nastave na bosanskom jeziku u opštinama u kojima je bosanski jezik u službenoj upotrebi. Resor za obrazovanje BNV već je Ministarstvu prosvete dostavio planove i programe nastave na bosanskom jeziku za sve razrede osnovne škole i nastavne planove i programe za istoriju, muzičko i likovno vaspitanje sa sadržajima koji ističu posebnost bošnjačke nacionalne zajednice. Strategija razvoja kulture obuhvatiće očuvanje i zaštitu kulturne baštine Bošnjaka u Sandžaku. Mehanizam za realizaciju strategije je Zavod za zaštitu kulture. Elaborat i odluka o osnivanju ove institucije dostavljeni su Ministarstvu kulture i Vladi Srbije koja treba da bude osnivač. Svi prioriteti u oblasti informisanja biće utvrđeni nakon konsultativnih sastanaka. U okviru rasprave o medijskoj strategiji već je zatraženo uvođenje regionalnih javnih servisa u elektronskim medijima i u poslednjih nekoliko godina potencira se osnivanje redakcije na bosanskom jeziku na RTS-u.

Ove aktivnosti sadržane su i u Predlogu smernica za rad Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine koju je uradila Misija OEBS u Srbiji. Dokument je nastao kao rezultat četiri panel diskusije koje su u prethodnih meseci održane u Novom Pazaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari