BNV zahteva sprečavanje rekonstrukcije kule Džephane na Novopazarskoj tvrđavi 1

Komisija za zaštitu kulturno-istorijskig nasleđa Bošnjaka, koju je formiralo Bošnjačko nacionalno veće (BNV), zahteva od ministra turizma Huseina Memića da zaustavi radove na rekonstrukciji kule Džephane na Novopazarskoj tvrđavi.

U pismu, koje je potpisao predsednik Komisije Admir Marovac, navodi se da rekonstrukcija ovog objekta „predstavlja negiranje tradicionalnog arhitektonskog i kulturnog izraza bošnjačkog naroda”., ali i „ozbiljnu provokaciju, koja može da izazove tenzije sa posledicama koje se u ovom trenutku ne mogu predvideti“.

Zbog toga od ministra Memića „očekuju brzu i delotvornu reakciju, a u cilju, ne samo zaštite bošnjačkog kulturnog nasleđa, već i u cilju uspostavljanja poverenja izmedu jedne autohtone manjinske nacionalne zajednice i države u kojoj živimo, kao i smirivanju tenzija koje su sve veće i kojima trenutno svedočimo”.

Podseća se i da je BNV, više puta, od lokalne vlasti zahtevalo da zaustavi radove na ovom projektu „koji će gotovo potpuno promeniti izgled kule Džephane i prostora oko nje, u odnosu na ono kako je ona poznata iz brojnih fotografija“.

„Verujemo i da ste upoznati sa činjenicom da je na inicijativu BNV-a, a u skladu sa ovlašćenjima koje ima, Novopazarska tvrđava (na kojoj se nalazila i kula Džephana čiji nam je autentični izgled poznat i čiji temelji se i dalje nalaze na njoj) proglašena kulturnim dobrom od posebnog značaja za bošnjačku nacionalnu zajednicu. U tom smislu, nikakvi rekonstruktivni radovi koji su suprotni mišljenju BNV-a, ne mogu biti preduzeti, jer u suprotnom predstavljaju kršenje kolektivnih i individualnih prava Bošnjaka“ – navodi se u pismu Komisije za zaštitu kulturno-istorijskog nasleđa Bošnjaka, koju je formiralo BNV radi očuvanja i zaštie pokretnih i nepokretnih kulturnih dobara od posebnog značaja za bošnjačku zajednicu.

Projekat za rekonstrukciju kule Džephane, koja se nalazi na severnom bedemu Novopazarske tvrđave, uradili su stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Tek, u konačnom izgledu, njeni delovi bi trebalo da budu od stakla i metala. Još kad je predstavljeno idejno rešenje, reagovali su BNV i stručna javnost, pa se stiglo i do političkih optužbi da neko „tim rešenjem pokušava da oskrnava bošnjačko kulturno-nasleđe“. Svi zahtevaju autentičnu rekonstrukciju tog objekta i pozivaju se na fotografije tog objekta sa početka prošlog veka.

Glavni gradski urbanista Elvir Hamidović novinarima je, nedavno, rekao da će lokalna samouprava pokušati da promeni projektnu dokumentaciju idejnog rešenja.

– Ni meni se lično ne dopada izgled Džephane i voleo bih da više liči na izvorno stanje, ali u toku je, tek, prva faza u kojoj se samo radi stabilizacija postojećih zidova. Republičkom zavodu smo prosledili autentične dokaze kako je ona nekada izgledala, jer ni mi nismo zadovoljni ovakvim rešenjem – naglasio je Hamidović.

Idejno rešenje za rekonstruisanu kulu Džephanu ne dopada se ni Turističkoj organizaciji Novog Pazara (TONP), koja je nosilac projekta.

Kako je, ranije, tvrdio Dejan Belojica, direktor TONP, u Republičkom zavodu su „objasnili da nisu imali relevantne podatke o njenom izvornom izgledu i visini, te da su u skladu sa pravilima struke idejno rešenje uradili na poznatom nivou objekta i on se kao takav eksponira. Na naše primedbe da postoje fotografije ove kule u Arhivu i da je takav izgled za nas apsolutno prihvatljiv, njihov odgovor je bio da su to fotografije sa početka 20. veka, a da to nije njen izvorni izgled, te da se kao takva ne može sa aspekta struke upotrebiti kao model”.

Ostaci objekta otkriveni su na severnom bedemu u leto 2019.godine, u toku arheoloških istraživanja na tom delu Novopazarske tvrđave.

Sa zakašnjenjem od nekoliko meseci, prva faza rekosntrukcije počela je sredinom marta ove godine.

Prvom fazom radova predviđena je sanacija ogradnog zida, a planirana je i sanacija, restauracija i konzervacija i ostalih ključnih objekata na severnom bedemu.

Radove finansira Ministarstvo turizma sa 24 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari