U susret raspletu dugih kadrovskih borbi u vrhu kluba, na Skupštini 21. decembra, pod plaštom snega koji je prekrio Srbiju, fudbaleri Partizana izaći će večeras protiv Šahtjora poslednji put na teren u 2009. godini.

STADION: Partizana. KAPACITET: 32.715 mesta. SUDIJA: Mihael Vajner (Nemačka).

PARTIZAN: M. Božović, Knežević, Jovanović, Krstajić, Lomić, Fejsa, Petrović, Ilić, Moreira, Ljajić, Diara. Trener Goran Stevanović.

ŠAHTJOR: Pjatov, Iščenko, Rat, Rakitcki, Srna, Vilijan, Duljaj, Hubšman, Žadson, Fernandinjo, Adriano. Trener Mirčea Lučesku.

 

Pošto su završili s obavezama u domaćem prvenstvu i kupu za ovu jesenju polusezonu, crno-beli će u zadnjoj utakmici J grupe Lige Evrope, pred svojim navijačima, pokušati da osvoje prvi bod od početka redizajniranog Kupa UEFA, odnosno prekinu seriju od 12 uzastopnih poraza u tzv. grupnim fazama međunarodnih kupova, duge čak pet godina. Lepo za poželeti, ali teško za izvesti jer branilac trofeja iz Ukrajine i jedini sigurni učesnik sledeće runde iz skupine, u kojoj su još belgijski Briž i francuski Tuluz, i bez više startera u ubedljivoj oktobarskoj pobedi na Donbas areni (4:1), po svim parametrima, važi za velikog favorita u ponovnom sudaru s motivisanom, ali odmora od raznih turbulencija željnom, četom trenera Gorana Stevanovića.

– Partizan je jedina naša ekipa koja je još u pogonu. Dok se drugi uveliko odmaraju mi večeras, na žalost, zatvaramo sezonu u Evropi. Prethodnih pet šansi za osvajanje bodova u Ligi Evrope nismo iskoristili, nadam se da ćemo ovog puta doći do jednog ili tri. Ova ekipa, klub i Beograd to zaslužuju. Bez obzira što odavno nemamo nikakvih šansi za prolaz dalje želimo, uz pomoć naših navijača, odigrati dobru utakmicu i protiv Šahtjora, koji svojim kvalitetom zaslužuje da igra Ligu šampiona, pokažemo da nemamo limita u ambicijama. Da ovi igrači zaslužuju još mnogo sezona u evropskim takmičenjima – rezonuje Goran Stevanović, strateg crno-belih.

Šef stručnog štaba jedinog našeg kluba koji je preživeo kvalifikacije za Ligu Evrope, pošto je pre toga izbačen iz borbe za jaču i unosniju Ligu šampiona, na „rudare“ iz Donjecka krenuće bez dva važna prvotimca. Štoper Đorđević dobio je poštedu zbog privatnih obaveza, dok se napadač Kleo još uvek nije oporavio od povrede iz meča sa Tuluzom. Prvog će zameniti Jovanović, dok će prvi strelac ekipe Diara verovatno sam delovati u špicu.

– Zna se manje, više kojih će je 11 početi utakmicu. Konačnu odluku doneću, ipak, na dan meča. Kako god, očekujem da svaki pojedinac, na svoj način, doprinese časnom oproštaju od Evrope – jasno poručuje Stevanović i dodaje da mu je svejedno hoće li protivnik istrčati u najjačem sastavu ili ne, kada i među rezervama ima odlične pojedince.

Na identičan način o drugih 90 minuta duela s bivšim Partizanovim igračem Duljajem, hrvatskim reprezentativcem Srnom i silnim Brazilcima u Šahtjoru, razmišlja i Mladen Krstajić.

– Šteta što su gosti već osigurali plasman u drugi krug, a mi nikako više ne možemo do proleća u Evropi, ali odsustvo takmičarskog značaja susreta neće uticati na našu želju da se remijem ili sa sva tri boda oprostimo do ovog takmičenja – kratak je i kategoričan iskusni centralni defanzivac, koji još uvek ne zna da li će ostati do kraja ugovora, 2011. godine, ili već ove zime završiti drugi igrački mandat u Humskoj.

Đurić pravi tim

Prilično siguran u svoju pobedu na predsedničkim izborima Dragan Đurić uveliko pravi tim saradnika za novi mandat na pomenutoj funkciji. U njemu će biti mesta za veliki broj članova aktuelne uprave, ali i nekoliko novih lica. Ono što je gotovo izvesno je da Ivan Tomić neće više biti sportski direktor. Isti posao privodi kraju i protivkandidat Savo Milošević, koji se i pored već izrečenih sumnji u regularnost procedure (barem u javnim nastupima) nada skupštinskoj većini sledećeg ponedeljka.

UEFA naredila – mora da se igra i po snegu

Sneg, koji u Beogradu neprekidno veje još od ponedeljka popodne, nepovoljna vremenska prognoza, po kojoj bi oluja tek danas trebalo da se primiri, i nekoliko desetina centimetara visok snežni pokrivač na stadionu u Humskoj izmestili su Šahtjorov završni trening u kamp crno-belih, njihovog domaćina oterale u teretanu, i juče u jednom trenutku doveli u pitanje igranje meča. Iz UEFA je, međutim, i pre dolaska njenog delegata i sudije, našem klubu poručeno da ne dolazi u obzir odlaganje, pa je organizator pojačao rad ljudi i mehanizacije na raščišćavanju terena, tribina i prilaza objektu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari