U sudskim rešenjima dostavljenim Željku Bodrožiću, donetim u razmaku od dva dana, sudija se rukovodila odredbama starog i novog Krivičnog zakona, pa je u u prvom slučaju zatvorski dan vredan 200 dinara, a u drugom hiljadu.
– Ovo je pravni apsurd pošto je morala da bude primenjena odredba povoljnija po osuđenika, a to je jedan zatvorski dan za hiljadu dinara.

U sudskim rešenjima dostavljenim Željku Bodrožiću, donetim u razmaku od dva dana, sudija se rukovodila odredbama starog i novog Krivičnog zakona, pa je u u prvom slučaju zatvorski dan vredan 200 dinara, a u drugom hiljadu.
– Ovo je pravni apsurd pošto je morala da bude primenjena odredba povoljnija po osuđenika, a to je jedan zatvorski dan za hiljadu dinara. Mi smatramo da član 51. Krivičnog zakona na koji se sudija pozvala, dozvoljava i zamenu za društveno-koristan rad, te da po tom osnovu Bodrožić ne može ići u zatvor. On je svojim tekstovima upozoravao na štetne pojave u društvu što je samo po sebi društveno-koristan rad – kaže za Danas Biljana Kovačević Vučo, predsednica Jukoma i zastupnica Željka Bodrožića.

G17: Obeštećenje umesto zatvora

Novi Sad – Pokrajinski odbor G17 Plus ukazuje da se na slučaju Željka Bodrožića, novinara iz Kikinde, po ko zna koji put pokazuje da su Srbiji neophodne brže reforme u pravosuđu. Srbija kao članica UN ima obavezu da poštuje odluke koje donosi Komitet UN za ljudska prava. Očekujemo reagovanje svih nadležnih organa koji ovaj slučaj nisu rešili već godinu i po dana da Željku Bodrožiću ukinu presudu i isplate predviđenu odštetu koji je Komitet UN za ljudska prava naložio još 2005, ističe G17 Plus.

Ona podseća da je Bodrožić, pošto se ne oseća krivim, odmah rekao da neće plaćati kazne.

Ministarstvo pravde: Bodrožić se nije izjasnio o šteti

Beograd – U saopštenju povodom pisanja medija „o predmetu Bodrožić, a radi tačnog informisanja javnosti“, Ministarstvo pravde Srbije navodi da je „odmah po prijemu odluke Komiteta za ljudska prava Ujedinjenih nacija pismeno zatražilo od Željka Bodrožića da se izjasni o naknadi štete čija visina nije određena odlukom Komiteta“, ali da „gospodin Bodrožić do danas nije dostavio opredeljeni zahtev za naknadu nematerijalne štete, što je jedini osnov za isplatu iste“. Ministarstvo tvrdi da je „to i razlog zbog kojeg Željku Bodrožiću nije isplaćena naknada štete“.

– Krivični zakon Srbije, na koji se sudija poziva, dekriminalizovao je i depenalizovao kazne protiv novinara i apsolutno je nelegalno da čovek ode u zatvor – navodi Biljana Kovačević Vučo.
S druge strane, podseća predsednica NUNS Nadežda Gaće, Bodrožić je u postupku vođenom po predstavci protiv države Srbije (i Crne Gore) pred Komitetom za ljudska prava Ujedinjenih nacija dobio zadovoljštinu, ali država još nije odredila visinu materijalne naknade koju mu duguje.
– Tražimo najmanje deset hiljada evra – kaže Biljana Kovačević Vučo i podseća da je u nedavnom sporu Jukom za klijenta uspeo da obezbedi naknadu od 20 hiljada evra.
Odlukom Komiteta UN državi SCG, čija je Srbija pravna sledbenica, preporučuje se (a) ukidanje presude, (b) restitucija kazne na koju je autor bio prinuđen, (c) naknada sudskih troškova koje je autor platio i (d) kompenzacija za kršenje prava utvrđenih paktom. Država je dužna da u roku od 90 dana obavesti Komitet UN o preduzetim merama, „kao i da se obaveže da ove stavove Komiteta objavi“.
Iako je predviđeni rok istekao 31. januara 2006. godine, država nije obeštetila Bodrožića.
– Napišite da neću da vam dam izjavu. Moram prvo da se upoznam sa slučajem Bodrožić – rekao je za naš list Petar Lađević, sekretar Saveza Srbije za ljudska i manjinska prava, resorno zadužen za ovaj slučaj.
Bodrožić će se danas, kako saznajemo, sresti s Lađevićem koji će početkom naredne sedmice, kako je sam rekao, biti dovoljno obavešten i spreman da daje izjave.
– Mi smo gospodinu Lađeviću prosledili sva dokumenta – rezolutna je Biljana Kovačević Vučo koja je uverena da je posredi nastavak kampanje protiv urednika i novinara Kikindskih, s jedne strane, a s druge potpuno ignorisanje dekriminalizacije novinarskog rada.
Ona podseća da je Bodrožić u slučaju protiv Dmitra Šegrta kažnjen ne zbog toga što je klevetao, već što nije koristio književni jezik. „Ceo tekst je uvredljiv s obzirom na reči koje su upotrebljene, reči kojima se šteti časti i ugledu tužioca Šegrta“, smatra sudija Smilja Sarić Radin koja je presudila u ovom slučaju i dodaje da je „Bodrožić upotrebio reči koje predstavljaju žargon, a ne književni govor koji bi bio primeren kritici“.
Jukom i NUNS su u više navrata o predmetima najtuženijeg novinara u Srbiji, a posebno povodom Odluke Komiteta UN u slučaju sa Šegrtom, obavestili i Ministarstvo pravde.
„Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine zaprepašćeni su odlukom Opštinskog suda u Kikindi da novinaru Željku Bodrožiću preinači novčanu u kaznu zatvora u trajanju od 80 dana. To je nastavak mračne represivne sudske i političke kampanje protiv uglednog kikindskog novinara“, navedeno je u zajedničkom saopštenju dva profesionalna udruženja. U saopštenju koje potpisuju Dinko Gruhonjić (NDNV) i Nadežda Gaće (NUNS) javnosti se ukazuje da je Bodrožićev „jedini greh u tome što svoj posao obavlja profesionalno i hrabro, što svojim tekstovima podseća na prošlost i sadašnjost lokalnih moćnika“ i apostrofira se slučaj po tužbi Dmitra Šegrta koji je procesuiran i pred Komitetom UN. „NUNS i NDNV će o ovom slučaju obavestiti OEBS, domaće i strane organizacije za ljudska prava, a uputiće i otvorena pisma predsedniku Srbije Borisu Tadiću, premijeru Vojislavu Koštunici i ministru pravde Zoranu Stojkoviću“, dodaje se u saopštenju.
Udruženje novinara Srbije zatražilo je juče od predsednika Srbije Borisa Tadića i Ministarstva pravde da reaguju povodom preinačenja novčane kazne novinaru Kikindskih. UNS podseća da je Komitet UN za ljudska prava još u novembru 2005. doneo odluku da država Srbija Bodrožiću isplati odštetu od 250.000 dinara, te da treba „sprečiti kažnjavanje novinara zatvorom, posebno ako se ima u vidu da bi Bodrožić dospeo u zatvor zbog novčane kazne, a da od države nije uspeo da naplati njena dugovanja“.
Jukom je sa svoje strane već pripremio žalbu, posebno ukazujući na kršenje principa povoljnije varijante. U NUNS je za danas zakazana konferencija za novinare na kojoj će „slučaj Bodrožić“ biti prezentiran. Utešno je, kako je neformalno nagovestio Lađević, što Bodrožić neće u zatvor pošto je neophodno da za odsluženje kazne primi poziv Zavoda za izvršenje zatvorskih sankcija.
Beogradski centar za ljudska prava zatražio je juče od svih nadležnih organa da preduzmu mere da se spreči zatvaranje novinara Željka Bodrožića kome je sud u Kikindi odredio kaznu zatvora u trajanju od 80 dana. Beogradski centar je ocenio da je Željko Bodrožić „već godinama izložen šikaniranju i kršenju ljudskih prava koje sprovode sudovi zbog načina na koji javnost u Kikindi, Vojvodini i Srbiji izveštava o političkim i drugim zloupotrebama“.
Građanski savez Srbije smatra sramnim i opasnim izricanje zatvorske kazne novinaru i članu te stranke Željku Bodrožiću. „Ovo je još jedan primer selektivne i dirigovane pravde koju sprovodi država i pravosuđe pod ingerencijom ministra pravde Zorana Stojkovića“, navodi se u saopštenju GSS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari