Koncertom Kulturno umetničkog društva „Volođa“, poslednjeg dana novembra, u Pljevljima su završene novembarske svečanosti, koje se priređuju svake godine povodom Dana opštine – 20. novembra. Svečanost je obilovala kulturnim, sportskim i drugim manifestacijama.


Novembarske svečanosti su počele promocijom knjige „Jutarnja priča“ autora Rajka Palibrka, zatim muzičkim koncertom Omladinskog kulturnog centra „Kad čujem tambure“, dvodnevnom trkom u brdskom automobilizmu za Kup Pljevalja, turnirom u šahu, dvodnevnim naučnim skupom „Istorija i tradicija, na primjeru srednjeg Polimlja i Potarja“ u organizaciji Zavičajnog muzeja, održan je koncert poznate grupe „Legende“, likovna izložba pljevaljskih slikara, pozorišne predstave „Primadona“ koju je izveo teatar iz Niša i „Hasanaginica“ u izvođenju „Puls teatra“ iz Lazarevca. Održana je i svečana sjednica Skupštine opštine Pljevlja kojoj je prisustvovao i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, potom svečanost povodom 50 godina izlaženja Pljevaljskih novina, književne i pjesničke večeri, turnir u kik boksu „Zlatni kik bokser Pljevlja 2010“, da bi na kraju sve začinjeno godišnjim koncertom KUD-a „Volođa“, koji obilježava 65 godina postojanja.

„Volođa“ se za ovu priliku predstavio spletom narodnih igara, pod upravom umjetničkog rukovodioca folklornog ansambla Hajrudina-Ciga Tabakovića, a posebnu pažnju su privukla djeca iz obdaništa „Eko-bajka“, koja su obučena u tradicionalne nošnje izvela prigodan program. U muzičkom dijelu programa učestvovali su pjevači: Milenko Jelić, Nečko Delić, Snežana Purić, Admir Ćirlija, Aldijana Tuzlak i na kraju duet Selimova-Želčevski.

Kulturno umjetničko društvo „Volođa“ je formirano 6. oktobra 1945 godine, uglavnom od bivših članova Srpskog pevačkog društva „Bratstvo“ i Muslimanskog kulturno-prosvjetnog društva „Gajret“. Odmah po osnivanju društva organizovan je rad po sekcijama, horskoj, dramskoj i muzičkoj u kojima radi oko stotinu članova. Stručnu pomoć naročito muzičkim sekcijama pružili su muzičari Dragoslav Pelc i Franjo Varcelini, porijeklom Česi. Već od 1949. godine pri „Volođi“ djeluje veliki orkestar, ženski mandolinski orkestar, džez orkestar, tamburaški orkestar, nekoliko zabavnih sekcija, da bi društvo 1974. godine imalo oko 400 aktivnih članova. KUD „Volođa“ je do danas izveo više od hiljadu programa, koje je vidjelo stotine hiljada gledalaca, gostovao je gotovo u svim većim gradovima bivše Jugoslavije, nekoliko puta u Bugarskoj, SSSR-u, Rumuniji, Mađarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Italiji, Francuskoj, Libiji, Tunisu, Egiptu i drugim zemljama. Dobitnik je više desetina nagrada i priznanja, među kojima i Orden bratstva i jedinstva Predsjedništva SFRJ 1980. godine, Plaketa „Miladin Perović“ Kulturno-prosvjetne zajednice Crne Gore, Zlatna lira na smotri horova Crne Gore 1974., nagradu Oslobođenja Pljevalja „20. novembar“ 1975. godine. Od stručnih priznanja vrijedno je pomenuti nagradu na Petom festivalu folklora Crne Gore 1978. godine Tamburaškom orkestru za najbolju orkestarsku pratnju, nagradu za učešće na smotri recitatora i tamburaških orkestara Jugoslavije 1974. godine i učešće na susretima „Abrašević“ u Valjevu, te brojna druga priznanja.

KUD „Volođa“ danas egzistira kao NVO i ima: zabavni, tamburaški i zabavni orkestar sa solistima, ansambl narodnih igara i pjesama u kojima učestvuje oko 300 amatera i opstaje zahvaljujući entuzijazmu svojih aktivnih članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari