Udruženje likovnh stvaralaca „Milena Pavlović Barili“ iz Požarevca ove godine slavi 60 godina postojanja i rada pa je u nizu manifestacija kojima je obeležen jubilej bila retrospektivna izložbe slika koje su dela osnivača i njihovih prvih sledbenika.


Predsednik ULIS-a, Rade Bojović, pozdravio je prisutne načelnika Braničevskog okruga Gorana S. Petrovića, predstavnika pokrovitelja aktivnosti Udruženja, kao i likovnog kritičara Sretu Bošnjaka koji je i otvorio izložbu.

Više od pola veka u Požarevcu postoji i deluje Likovni klub „Milena Pavlović Barili“. Sve je počelo daleke 1951. godine uoči rođendana slavne slikarke 5. novembra. Grupa entuzijasta, slikara-amatera odlučila je da osnuje klub ljubitelja slikarstva.

– Likovni klub „Milena Pavlović Barili“ je jedinstvo kulturno-umetničkog udruženja koje okuplja likovne stvaraoce da pomognu dalji razvoj likovne kulture svojih članova kao i sredine u kojoj žive. On je, sa jedne strane, nastavak dvovekovne likovne tradicije Požarevca, a sa druge odraz novih likovnih stremljenja, kao i želje da se sačuva kulturna tradicija Požarevca – rekao je Goran Petrović, naglasivši da je Udruženje ispunilo cilj svog osnivanja da likovnu umetnost približi širokim slojevima građana Požarevca i žitelja Braničevskog okruga.

Sreto Bošnjak je, otvarajući izložbu, izrazio zadovoljstvo što je prisutan na dva događaja koji se poklapaju, izložbi ULIS-a i „bezvremenoj večnosti Milene Pavlović Barili“, na čiji je rođendan otpočelo još jedno slikarsko bijenale „U svetlosti Milene“. – Ova izložba je predmet razmatranja jedne formalno stilske istorijske dimenzije, i po temi i po formatu i po tehnikama. Ovde ćete videti mrtve prirode, aktove, portrete, enterijere i nekolko slka koje su potpuno apstraktne, odnosno koje ne počivaju na viđenom, nego na emotivnom stanju čovekovog bića. Naša značajna slikarska ličnost, Mića Popović je jednom prilikom rekao sledeće: „Za slikara nije važno da bude obrazovan, važno je da bude slobodan“… Slikar koji nema slobodu unutarnjeg bića nemože da napravi dobru sliku. Većina slika koje su ovde izložene nose nadu da se iz slike u sliku može dosegnuti smisao ukupnog slikarskog čina. Svaka od ovih slika nosi po neku poruku i zaslužile su da budu postavljene na pijedestal odnosa i našeg časnog i velikog duga prema Mileni Pavlović Barili. Neka se ta dva datuma i dalje pamte, neka slikari slikaju, a mi ćemo da ih pratimo – rekao je još Bošnjak.

Veliko interesovanje koje je izazvala ova izložba govori i o tome da je Udruženje svojim šezdesetogodišnjim radom, prožetim upornišću da se izbori sa svim nedaćama koje su ga pogađale, izborilo zasluženo mesto u kulturi grada, ali i šire, u čitavoj Srbiji, kroz učešće u mnogobrojnim slikarskim kolonjama i konkursima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari