Kina, Indija i druge zemlje u razvoju bojkotovale su juče samit o klimatskim promenama u Kopenhagenu zbog čega je došlo do zastoja u pregovorima o njihovom glavnom zahtevu da bi bogate nacije morale da pristanu na veća smanjenja emisija štetnih gasova. Predstavnici zemalja u razvoju, blok od 135 država, saopštili su da neće prisustvovati nijednom zasedanju radnih grupa na samitu dok njihovo pitanje ne bude rešeno.

Potez koji su inicirale afričke zemlje predstavlja prepreku za razgovore u Kopenhagenu koji su već zapali u neku vrstu ćorsokaka zbog velikih razlika između bogatih i siromašnih nacija povodom smanjenja emisija štetnih gasova i finansiranja zemalja u razvoju da se izbore sa klimatskim promenama.

Jučerašnji potez neki analitičari posmatraju kao smicalicu da se promeni raspored agende kada svetski lideri pristignu u Kopenhagen na današnju raspravu i na prvo mesto stave smanjenje emisije štetnih gasova te odgovornosti industrijskih zemalja.

„Ne mislim da su razgovori zapostavljeni, već da gubimo vreme“, kaže Kim Karstensen, iz svetskog fonda za očuvanje životne sredine i dodaje da su zemlje u razvoju ključni igrači. Bojkot je usledio samo dan uoči dolaska 100 svetskih lidera, među kojima i predsednika SAD Baraka Obame, na samit u Danskoj. Siromašne zemlje uz podršku Kine podstiču sumnje da će konferencija „ubiti“ Protokol iz Kjota, koji ograničava bogate zemlje kada je reč o emisiji ugljen-dioksida i predviđa kazne za neispunjenje zahteva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari