Uporne optužne za korupcije na račun porodice avganistanskog predsednika Hamida Karzaija potkopavaju zapadne napore u Avganistanu i hrane talibansko pobunjeništvo, upozorili su stručnjaci iz Vašingtona. Karzaijeva braća, Mahmud i Ahmed Vali, optuženi su da su zgrnuli milione dolara od kada je Karzaji postavljen za predsednika, dok veliki deo Avganistanaca živi u siromaštvu.


Ahmeda Valija Karzaija prate optužbe, koje on negira, da je umešan u tri milijarde dolara vrednu trgovinu opijumom, dok se Mahmud Karzaji tereti za korišćenje bratovljevog uticaja u podizanju poslovnog carstva koje ga je načinilo jednim od najbogatijih ljudi u zemlji.

Maks But, iz Saveta za spoljne odnose, kaže da postoji utisak da su članovi Karzaijeve porodice iskoristili njegovu poziciju. To se loše odrazilo na američke antiterorističke napore. Spekuliše se da su korupcija i neskriveno bogastvo Karzaijevih obezbedili dobru propagandu za pobunjenike.

Diplomate strahuju da je Karzaji pokazao malo volje da obuzda svoju braću, uprkos pritiscima njegovih međunarodnih pristalica i pokušaja zapadnih obaveštajnih agencija da istraže njegovo bogatstvo.

Malou Inosent, spoljnopolitički analitičar u institut Kato iz Vašingtona, kaže da su talibani iskoristili bogastvo Karzaijeve braće kao dokaz da je predsednik marioneta snaga NATO.

Ahmed Karzaji (48) koji vodi uspešno poslovno carstvo iz oblasti transporta i bezbednosti u južnom gradu Kandaharu, kaže da su optužbe protiv njega da trguje drogom neosnovane. Svako učešće u proizvodnji opijuma smatra se štetnim jer upravo preko kanala trgovine drogom stotine miliona dolara pobunjenici zgrću svake godine. Mahmud Karzaji (54), čiji je biznis vezan za rudu i cement negira da je iskoristio uticaj svoga brata. Portparol predsednika kaže da su optužbe da Karzaji vodi zemlju kao nekakav „porodični biznis“ apsolutne besmislice i propaganda koju šire neprijatelji.

Uprkos svim ovim navodima Karzaji je favorit na predstojećim predsedničkim izborima 20. avgusta. Njegov glavni rival, Abdulah Abdulah, bivši šef diplomatije, tvrdi da ima dovoljno podrške da dođe do drugog kruga glasanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari