Akademik Bogdan Šolaja o saopštenju kompanije Rio Tinto: Tako se ne razgovara u naučnom svetu, već u nekom drugom 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Akademik Bogdan Šolaja, koator naučnog rada o uticaj istraživačkih aktivnosti potencijalnog rudnika litijuma na životnu sredinu u zapadnoj Srbiji, reagovao je na jučerašnje saopštenje kompanije Rio Tinto, koja je navela da su autori tog rada javno priznali da su bili prinuđeni da izvrše izmene u tekstu svog članka.

Time je, prema oceni ove kompanije, potvrđeno da je objavljeni članak sadržao brojne nedostatke, nedosledno primenjene naučne metodologije i manipulacije činjenicama i referencama koje dovode u pitanje osnovanost i naučno utemeljenje zaključka članka.

Reagovanje akademika Bogdana Šolaje prenosimo u celosti:

1. Što se tiče „javnog priznavanja“ Rio Tintu saopštavamo da su sve korekcije u naučnoj sferi uvek javne i one su obelodanjene u tekstu „Author Correction: The influence of exploration activities of a potential lithium mine to the environment in Western Serbia” (https://www.nature.com/articles/s41598-024-75442-w).

U nauci se sve javno radi, pa i ispravke, za razliku od područja politike i privrednih aktivnosti, s čime je, verujem, Rio Tinto vrlo dobro upoznat. Što se tiče “brojnih nedostataka” njih je oko 6-7 i svi su navedeni.

2. Mnogo je veći broj primedbi Rio Tinta i saradnika RT iz Beograda koje nisu prihvaćene sa naše strane niti od editora časopisa.

3. Posebno pozivam Rio Tinto i saradnike da ne imputiraju da manipulišemo činjenicama, jer to nije kolegijalno, niti pristojno. Tako se ne razgovara u naučnom svetu, već u nekom drugom. Neko bi Rio Tinto da zbog sličnog izražavanja možda već tužio sudu.

4. Što se tiče „osnovanosti i naučnog utemeljenja zaključka članka“ taj sud ne donosi Rio Tinto (ni njihova PR agencija) već svetska naučna javnost. Kao i recenzenti (3) i editori časopisa Scientific Reports.

5. Što se tiče pogrešnog predstavljanja područja koje bi obuhvatio Projekat „Jadar“ obaveštavam Rio Tinto da mi nismo prihvatili, ni editori, tvrdnju Rio Tinta i saradnika da planirani projekat ima ukupnu površinu od 388 ha, što predstavlja neistinu i molim RT da više ne širi neistinite činjenice. To ističem zbog toga što se takve neistinite činjenice daju političarima koji su onda loše informisani te u svojim javnim obraćanjima pogrešno predstavljaju opasnosti od projekta. Projekat „Jadar“ obuhvata površinu od 2031 ha. U vezi površine, napominjem da u naučnoj publikaciji Stefanovic, N.; Danilovic, Hristic, N.; Petric, J. Spatial Planning, Environmental Activism, and Politics-Case Study of the Jadar Project for Lithium Exploitation in Serbia. Sustainability 2023, 15, 1736, https://doi.org/10.3390/su15021736, ukupna površina od 2.339,88 ha je data. Mi se držimo državnog dokumenta (2031 ha).

6. Nikada nismo ni navodili da je predviđena tečna jalovina, povedite o tome računa. Više detalja može se videti iz naših odgovora editoru Sci. Rep. na predstavke Rio Tinta.

7. Nešto o nekolegijalnosti, etici i čestitosti onih koji su prigovarali našoj publikaciji tražeći značajne ispravke ili njeno povlačenje. Oni koji razumeju sami će proceniti značajnost ispravki. U vezi pisanja prigovora Rio Tinta i saradnika Imamo sledeću situaciju:

a. Prigovor Rio Tinta (Nigel Steward, glavni naučnik Rio Tinto, osoba za korespondenciju, prof. Aleksandar Jovović, prof. Aleksandar Cvjetić, prof. Nikola Lilić) datiran je 19. avgusta 2024.

b. U Politici je prigovor objavljen preveden na srpski 21. avgusta 2024. Posle toga usledila su TV gostovanja zagovornika otvaranja rudnika, a posebno projektanata i potpisnika RT žalbe. Sve to uz ekstremno nekolegijalan odnos prema glavnom autoru članka u Sci. Rep. dr Dragani Đorđević. Takvo ponašanje vodi do toga da čak i predsednik Republike Srbije sebi dozvoljava pežorativno oslovljavanje koleginice Đorđević, neukusno i prosto.

c. Koautori na čelu sa koleginicom Đorđević dobivaju zvaničan dopis od časopisa 24. avgusta 2024. u 14.45 h sa naznakom da su pristigle primedbe na rad.

d. Sve navedeno pod 7. daje jedan neprijatan osećaj nekolegijalnosti, nekorektnog, pa i prostog ponašanja. Tako se ne sme ponašati, kvarite omladinu.

8. Na kraju preporučujem Rio Tintu i saradnicima da prvo pročitaju naučni rad pa onda da pišu primedbe. Dokazali su da nisu, što je potpuno nenaučno, neakademski i nestručno.

Bogdan Šolaja

Koautor publikacije Đorđević, D., Tadić, J.M., Grgur, B. et al. The influence of exploration activities of a potential lithium mine to the environment in Western Serbia. Sci Rep 14, 17090 (2024). https://doi.org/10.1038/s41598-024-68072-9

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari