Bogićević: Žalba na izručenje Crnoj Gori 1Foto: FI/Jason Morrison

Predsednik Ravnogorskog pokreta Predrag Bogićević, koga Crna Gora sumnjiči da je učestvovao u planiranju terorističkih akata uoči održavanja parlamentarnih izbora u toj zemlji, u ekstradicionom pritvoru čeka odluku Apelacionog suda u Kragujevcu po žalbu koju je na odluku Višeg suda o ekstradiciji uložio njegov branilac.

Bogićević je uhapšen u Kragujevcu 13. januara, po međunarodnoj poternici Crne Gore, a u međuvremenu je Viši sud u Kragujevcu doneo prvostepeno rešenje za određivanje ekstradicije.

Bogićevićev advokat Slaviša Mrdaković izjavio je da Bogićević nije planirao nikakvo krivično delo i da se „čak ni u poternici i optužnim aktima koji su stigli iz Crne Gore ne pominje ni jedna jedina radnja koju je učinio na njenoj teritoriji“.

Mi smo i u žalbi istakli da su crnogorske vlasti znale za njegov dolazak i povratak, jer je normalno ušao u Crnu Goru i vratio se, rekao je Mrdaković.

Svedok saradnik je dao izjavu da Bogićević nema nikakve veze sa preduzimanjem bilo kakve radnje terorizma ni u Srbiji ni na teritoriji Crne Gore, dodao je on.

Ravnogorski pokret u Srbiji je uredno registrovanan, a u Crnoj Gori je zabranjen.

Prema podacima Bogićevićevog advokata, aktuelni predsednik Ravnogorskog pokreta do sada nije osuđivan i u Crnu Goru je otišao sam, bez ičije pratnje.

On je otišao u Crnu Goru da vidi o čemu se radi, jer mu je rečeno da će srpski narod biti ugrožen. Otišao je sam, bez ikakvih ljudi, kako se to navodi u optužnim aktima, rekao je Mrdaković.

Specijalni sud u Beogradu odbio je 8. februara kao neosnovanu molbu za izručenje državljanina Srbije Nemanje Ristića Crnoj Gori, koja ga traži zbog sumnje da je učestvovao u planiranju terorističkih akata pred održavanje parlamentarnih izbora prošle godine u toj državi.

Ristiću, koji je takođe uhapšen 13. januara u Beogradu, nije određen pritvor i on se brani sa slobode. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari