Predsednik Vlade AP Vojvodine, dr Bojan Pajtić, prisustvovao je svečanoj akademiji koju je priredilo zavičajno udruženje „Bajo Pivljanin“ u Kuli povodom otvaranja renoviranog Omladinskog doma u Kuli. Obnova Omladinskog doma u Kuli zajednički je projekat Vlade Vojvodine, opštine Kula i kulske MZ „Gornji grad“ i u nju je uloženo oko 25 miliona dinara.


– Prioritet pokrajinske vlade bio je koncentrisan na otvaranje novih radnih mesta, razvoj privrede i podsticaje poljoprivredi. Međutim, bez podrške kulturi nema kvalitetnog života – izjavio je ovom prilikom Bojan Pajtić.

Omladinski crnogorski dom obnovljen je posle 67 godina. Sanirane su kancelarije, svlačionice, sala za nastupe svih kulturno-umetničkih društava u opštini, adaptirana je unutar objekta mala bina koja će u zimskom periodu služiti za održavanje proba i predstava, dok će se ispred objekta u dvorištu praviti i otvorena bina koja će u letnjem periodu služiti za održavanje koncerata i predstava KUD-ova. Ova investicija obezbedila je da se tokom cele godine nesmetano obavljaju osnovne delatnosti kulturnih i umetničkih društava.

Nakon što je Lazar Greber, predsednik opštine Kula, uručio ključeve Milovanu Vukoviću, predsedniku KUD „Durmitor“, obraćajući se prisutnim gostima, Pajtić je rekao:

– Različiti jezici i narečja, različiti dijalekti i običaji čine Vojvodinu bogatom i prepoznatljivom širom našeg kontinenta. Mi smo poznati po tome što te različitosti doživljavamo kao bogatstvo i prednost, a ne kao nedostatak. Sama Kula poznata je po tome što ovde u slozi i ljubavi žive ljudi, bez obzira na to kojim jezikom govore ili u kojoj crkvi se mole, ili odakle su u Kulu došli. Kad vidim sretna lica dece i ljudi koji su se danas na otvaranju okupili, shvatam koliko je bilo važno to što smo zajednički realizovali ovu inicijativu. Kula je dobila jedan arhitektonski dragulj, a građani Kule dobili su epicentar kulturnog i društvenog života, mesto gde će ova deca odrastati, negujući svoju tradiciju, negujući uspomenu na zavičaj svojih očeva, baka i deka i time nas činiti sve zajedno mnogo bogatijim.

Predsednik opštine Kula Lazar Greber je rekao da je obnovljeni Dom trenutno najreprezentativniji objekat u kulskoj opštini kojim Kula može da se ponosi:

– To je izuzetno značajno za društveni život kulske opštine i za sva kulturno-umetnička društva.

Nakon otvaranja, održan je kulturno-umetnički program, u kome su učestvovali KUD „Durmitor“ iz Kule, KUD „Bačko Dobro Polje“, Dom kulture Sivac i guslari iz Kule, Vrbasa i Zrenjanina, kao i pevačica crnogorske izvorne muzike Branka Šćepanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari