"Bojim se da će opanci u Zaječaru nestati kada mene više ne bude": Tužna ispovest poslednjeg opančara Jovana 1Foto: M.S. / Danas

Poslednji opančar u Zaječaru je Jovan Anić (80). Tužan je, ikao su opanci koje je svojim rukama napravio, izuzetno lepi. Nije slaba prodaja, kako kaže, već ga muči što nema ko da nastavi taj zanat kojim se bavi 50 godina unazad.

Jovan kaže za Danas da je svoj posao zavoleo još dok je bio dete, kada je otišao kod majstora.

„Učio sam kako se prave opanci. Savladao sve tajne zanata i potom otvorio opančarsku radnju. Ako ima još ljudi koji ne znaju kakva je to vrsta obuće, evo ukratko: opanci su seoska laka, kožna obuća, koja se priteže oko nogu kaišima ili oputom. Na Balkanu su opanci rasprostranjeni. Iam ih u raznim oblicima, na njima su različiti modni detalji i prave se u različitim bojama. Kod Srba, opanak je tradicionalna srpska obuća i njihov nacionalni simbol“, priča naš sagovornik.

"Bojim se da će opanci u Zaječaru nestati kada mene više ne bude": Tužna ispovest poslednjeg opančara Jovana 2
Foto: M.S. / Danas

Prema njegovim rečima, u vreme kada je otvorio radnju, bio je jedan od 17 opančara koji su tada radili u Zaječaru. Potom ju je, kako priča taj vremešni Zaječarac, zatvorio i sada, kao penzioner, radi od kuće.

“Iako imam 80 godina, ne želim da ovaj zanat ode u zaborav. Nekada je naš grad imao 17 opančara, a danas sam ja jedini i bojim se da kada mene više ne bude, opančara u Zaječaru neće biti”, sa tugom govori Jovan Anić.

Za kvalitetan i dobar opanak, objašnjava on, potrebna je nadarenost jer je izrada opanka kao muzika, „ako nemaš dara za to, onda nemaš ništa“.

"Bojim se da će opanci u Zaječaru nestati kada mene više ne bude": Tužna ispovest poslednjeg opančara Jovana 3
Foto: M.S. / Danas

“Za ovaj naš posao potrebna je dobra koža. Donji deo opanka pravi se od goveđe ili teleće kože, dok se gornji pravi od jareće ili kučeće, koja je najjača i nekada se često koristila za izradu opanaka. Sada više ne. Uglavnom je u pitanju jareć“, otkriva tajne svog zanata ovaj Zaječarac i dodaje da je za izradu jednog opanka potrebno 10 sati.

“Meni je za to potrebno od osam do 10 sati neprekidnog rada. Zato je njihova cena od 3.500 do 4.000 dinara za par. U cenu ujlaze elementi kao što su vrsta veza ili dekoracija“, objašnjava naš sagovornik.

"Bojim se da će opanci u Zaječaru nestati kada mene više ne bude": Tužna ispovest poslednjeg opančara Jovana 4
Foto: M.S. / Danas

Možda je vreme nošenje opanaka daleko iza nas, ali kako Jovan kaže, svaka roba ima svog kupca, tako da prodaja ide kao nekada.

“Najviše kupuju članovi folklorskih društava, ali nije manje dobra prodaja svuda gde se pojavim u Srbiji. Redovno idem i za Bugarsku, na Sajam starih zanata u Gabrovu. Tamo sve što izložim, sve se proda”, kaže poslednji opančar iz Zaječara.

Na kraju, kako nam otkriva Jovan, pored dobre prodaje i lepog posla kad se vrati kući i ostane sam sa ssobom, prikrade mu se strah da će Zaječarci opanke gledati samo kao eksponat u nekom muzeju.zeju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari