"Bojim se da će Sud za OVK ostati mrtvo slovo na papiru" 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Ministarka pravde Nela Kuburović je izrazila sumnju da će Specijalni sud za ratne zločine OVK uopšte početi sa radom.

Bojim se da će ovaj sud, na kome insistira EU, ostati mrtvo slovo na papiru rekla je Kuburović u intervjuu za Večernje novosti, i dodala da se dugo najavljuju optužnice i da se ništa u ne događa.

„Veliki broj predmeta koji je pokrenut za zločine protiv Srba završen je obustavom postupka bez ikakvog obrazloženja“, kaže Kuburović i dodaje da nijedan postupak koji je vođen pred prištinskim organima i Euleksom nije završen osuđujućom presudom.

Ona je durgostepenu presudu Haškog tribunala Vojislavu Šešelju ocenila kao potvrdu selektivnosti pravde koju ovaj sud primenjuje i primer narušavanja obaveze da se suđenje završi u razumnom roku.

Govoreći o predstojećim promenama ustava ministarka pravde je rekla da je u predlogu amadmana koji su poslati Venecijanskoj komisiji uvažen veliki broj primedbi, među kojima je i brisanje „zlatnog glasa“ prilikom odlučivanja u Visokom savetu sudstva.

Kuburović je ocenila da je predlog amandmana iz januara bio liberalan i da je davao veći stepen nezavisnosti nego što postoji u mnogo razvijenijim evropskim zemljama, kao i da kritike na taj predlog nisu bile opravdane.

Osvrćući se na kritikovanu formulaciju „istaknuti pravnik“, koga bira skupština u najviše sudske organe Kuborović je rekla da je precizirano da to lice mora da bude pravnik sa pravosudnim ispitom i najmanje 10 godina iskustva kao i da njih bira kvalifikovana većina u skupštini od tri petine odnosno pet devetina poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari