Učenici jednog odeljenja prvog razreda, njih 26, nije dolazilo prošle nedelje na nastavu kod učiteljice Brankice Stanojković u Osnovnoj školi Vuk Karadžić u Vranju. Bojkot nastave je posledica peticije koju su direktoru škole i nadležnim organima Ministarstva prosvete za Pčinjski okrug uputili roditelji deca navodeći da se dece u školi „ne osećaju bezbedno zbog ponašanja njihovog razrednog druga V.

Učenici jednog odeljenja prvog razreda, njih 26, nije dolazilo prošle nedelje na nastavu kod učiteljice Brankice Stanojković u Osnovnoj školi Vuk Karadžić u Vranju. Bojkot nastave je posledica peticije koju su direktoru škole i nadležnim organima Ministarstva prosvete za Pčinjski okrug uputili roditelji deca navodeći da se dece u školi „ne osećaju bezbedno zbog ponašanja njihovog razrednog druga V. K.“ koji ih, kako stoji u peticiji, „teroriše svojim neprimerenim ponašanjem u odeljenju“.
Prema navodima Gorana Antonijevića, roditelja čije dete ide u to odeljenje, o razlozima za bojkot nastave za Danas kaže da su prinuđeni da na ovaj način traže pomoć. – Od početka školske godine ovo dete se agresivno ponaša i maltretira ostalu decu u odeljenju, ali i starije đake. V.K. je, kako su nam rekla naša deca, iskazivao nasilničko ponašanje preteći ubadanjem olovkom i nožem zbog čega smo se odlučili na ovakav potez – kaže on.

Kontakt je pravi model

Peticija roditelja je suprotan metod delovanja koji ne može da da adekvatan rezultat. Umesto javnog obraćanja medijima, roditelji uplašeni za svoju decu trebali su da pokušaju da uspostave određeni kontakt sa V. K. i da mu se približe. Naši dosadašnji rezultati u praćenju njegovog razvoja govore da on nema disfunkcionalno ponašanje, te da je reč o procesu koji bi trebalo da ima pozitivan ishod, za šta su potrebni i preduslovi sredine, u ovom slučaju odeljenjske zajednice kojoj pripada i V. K. – kaže direktorka Centra za socijalni rad u Vranju Verica Mihajlović-Nikolić.

Roditelji u javno obelodanjenoj peticiji koja je dostavljena i direktoru OŠ „Vuk Karadžić“ Dušanu Stevanoviću, traže da se „V. K. udalji iz I/3, te da se to uradi odmah i bez odlaganja, kako bi se ostaloj deci obezbedili bezbedni uslovi za školovanje“.
Kako je Danasu potvrđeno u Centru za socijalni rad u Vranju koji je uključen u rešavanje ovog problema, reč je o mališanu bez roditeljskog staranja i koji živi sa babom. Direktorka Centra za socijalni rad Verica Mihajlović-Nikolić kaže da je maloletni V. K. pod „neposrednim starateljstvom Centra, jer živi sa babom s obzirom na to da se majka nalazi u bekstvu“.
– V. K. je uključen i u rad Razvojnog savetovališta i naš neposredni uvid govori da on iskazuje napredak u razvoju socijalnih mehanizama, budući da je reč o detetu koje nema stalnu roditeljsku brigu – objasnila je Mihajlović-Nikolić.
Celom situacijom zatečen je i direktor OŠ „Vuk Karadžić“ Dušan Stevanović koji u razgovoru za Danas ističe da on kao dugogodišnji pedagog „nema nameru da dete udaljava sa nastave i time ugrožava bilo čije ljudsko pravo“. On ukazuje na činjenicu da je učiteljica Brankica Stanojković trebalo ranije da interveniše kod školskog pedagoga i psihologa.
– Bojkot nastave ne odgovara nikome, ni roditeljima, ni dečaku V. K, a ni nama u školi. Kao rešenje sam predložio da časovima u odeljenju gde je upisan V. K. prisustvujemo naizmenično ja kao direktor, moj zamenik, školski pedagog i psiholog. Mislim da je to razumno rešenje – kaže Stevanović.
Iz Centra za socijalni rad naglašavaju da je 5. oktobra održana konferencija slučaja, kako to zovu socijalni radnici, kojoj su prisustvovali svi nadležni iz škole i socijalnih ustanova. Dogovoreno je da se situacija prati, a sledeća konferencija je zakazana za 30. oktobar. U međuvremenu, roditelji su se oglasili peticijom a đaci počeli bojkot nastave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari