Koaliciona vlada Rumunije se suočila sa velikim izazovom, pošto je opozicija podnela novi predlog, drugi u samo nekoliko meseci, da se premijeru Emilu Boku u parlamentu izglasa nepoverenje.

Sadašnja vlada Demokratsko liberalne partije, koju podržavaju nekoliko nezavisnih poslanika i poslanici mađarske manjine u Rumuniji, ima tesnu većinu u parlamentu. Ali, i ukoliko iduće sedmice čak i preživi glasanje u parlamentu, ona ima veoma ograničen manevarski prostor za izvlačenje zemlje iz teške ekonomske krize, prenose agencije ocene domaćih analitičara.

Premijer Bok, koji je formirao vladu pre deset meseci, bio je prisiljen da povlači nepopularne korake, kako bi ispunio preduslove za dobijanje kredita od 20 milijardi dolara od MMF i evropskih finansijskih institucija. Vlada je, da bi popunila ogromni deficit u državnom budžetu, zaposlenima u javnom sektoru smanjila plate za 25 odsto, a povećala PDV sa 19 na 24 procenta. Najavljuju se i otpuštanja u državnom sektoru.

Rigorozne mere štednje su izazvale talas štrajkova koji se gotovo svakodnevno održavaju. Vladajuća stranka je izgubila popularnost i prema najnovijim anketama sada se za nju izjašnjava svega deset odsto građana.

Inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi, o kojoj će se poslanici izjašnjavati 27. oktobra, podnele su Socijaldemokratska stranka i Liberalna partija. Analitičari izbegavaju da prognoziraju ishod glasanja, pošto je odnos snaga veoma izjednačen i jer nije jasno kako će se ponašati pojedini nezavisni poslanici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari