Zracima protiv bolesti: Kako se leče psorijaza, ekcem i vitiligo? 1Foto: Pixabay/Miller_Eszter; Promo/Acibadem

Fototerapija je medicinski tretman koji koristi svetlost određene talasne dužine za lečenje različitih stanja, poput psorijaze, atopijskog dermatitisa, ekcema i vitiliga, objašnjava u intervjuu za Danas Jovana Pelemiš, dermatovenerolog u klinici Acibadem Bel Medic.

Kako dodaje, pored ova tri oboljenja, primenjuje se i u lečenju pityriasis lichenoides, pityriasis rosee, generalizovanog pruritusa (svraba), mycosis fungoidesa (ranog stadijuma T ćelijskog limfoma), parapsorijaze i lichen planusa. Obično se sprovodi u specijalizovanim medicinskim centrima ili dermatološkim ordinacijama.

Kako se sprovodi?

– Ovaj tretman se sprovodi pomoću specijalnih svetlosnih izvora poput UVB terapije. Osoba koja se podvrgava fototerapiji može osetiti blago zagrevanje ili peckanje kože tokom tretmana. Radi se o kratkotrajnim podnošljivim tegobama, koje prolaze ubrzo nakon primene odgovarajućih sredstava za negu kože čime se vraća potrebna vlažnost koži i uklanja iritacija.

Da li su i koji neophodni uslovi da se ispune pre početka terapije, odnosno koji su uslovi za terapeuta, a koji za pacijenta?

 

– Pre početka terapije, pacijentu se može preporučiti izbegavanje određenih lekova ili kozmetičkih proizvoda koji mogu povećati osetljivost kože na svetlost. Takođe, važno je da terapeut ima odgovarajuću obuku i iskustvo u sprovođenju fototerapije.

Da li fototerapija ima kontraindikacije, ako ima koje su?

– UVB fototerapija može imati neke kontraindikacije, kao što su određene kožne bolesti ili fotosenzitivni lekovi. Pre početka terapije, dermatolog će proceniti stanje pacijenta kako bi utvrdio da li postoji bilo kakva kontraindikacija.

Gde se izvodi ta metoda lečenja?

Fototerapiju možete sprovesti u Domu zdravlja Acibadem Bel Medic na Slaviji, koji je opremljen kabinom za fototerapiju poslednje generacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari