Bolivijska vlada počela je primenu odredbi iz Ustava kojima se domorodačkom narodu daje mogućnost da sami vladaju. Predsednik zemlje Evo Morales, inače prvi lider iz redova domorodaca, ozakonio je dekret koji postavlja uslove za indijanske zajednice da održe referendum o autonomiji. Glasanje će biti održano u septembru, kada se održavaju i predsednički i parlamentarni izbori. Tradicionalna bolivijska elita izrazila je oštro protivljenje primeni ovih odredbi.

Morales je, objavljujući veća prava domorodaca, na specijalnoj svečanosti u Santa Kruzu izjavio da je ovo istorijski dan za „seljački i domorodački pokret“. „Vaš predsednik, vaš kompanijom, vaš brat Evo Morales možda je pravio greške, ali nikada nije izneverio niti odustao od ideala predaka i borbe za bolivijski narod“, izjavio je Morales koga je masa okupljenih domorodaca burno pozdravljala. Među domorocima, koji su vekovima bili na marginama društva i nisu uživala puno pravo na glasanje dve do 1952. Morales važi za šampiona. Mnogi u zemlji se međutim protive novom ustavu uz uverenje da on polarizuje zemlje i deli je po rasnim linijama.

Ključne reforme Ustava:

Reizbor: Moralesu je data mogućnost da se takmiči za reizbor na glasanju u decembru;

Prava domorodaca: Naglašena je važnost etniciteta u Boliviji. Celo poglavlje Ustava posvećeno je pravima domorodaca;

Autonomija: Decentralizacija vlasti, četiri nivoa autonomije: područno, regionalno, opštinsko i domorodačko;

Resursi: Državna kontrola nad ključnim ekonomskim sektorima, državni suverenitet nad ogromnim poljima prirodnog gasa;

Pravda: Domorodački sistem pravde ima isti status kao zvanični postojeći sistem. Suduje će biti birane putem glasanja a ne u Kongresu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari