Organizujući tradicionalnu Dunavsku regatu Kajakaški klub iz Tekije pokazao je i praktično na najbolji način da Dan Dunava treba da bude motiv za zajedničke akcije. U subotu je iz Tekije uzvodno Dunavom krenulo 12 mešovitih posada u različitim plovilima od skutera, preko desantnih čamaca do manjih jahti.

Organizujući tradicionalnu Dunavsku regatu Kajakaški klub iz Tekije pokazao je i praktično na najbolji način da Dan Dunava treba da bude motiv za zajedničke akcije. U subotu je iz Tekije uzvodno Dunavom krenulo 12 mešovitih posada u različitim plovilima od skutera, preko desantnih čamaca do manjih jahti. Krajnje odredište bio je Donji Milanovac, a kao i u prethodnim regatama do njega je valjalo preći 34 kilometra dunavskog puta.
– Ovo je bilo bolje od raftinga na Drini na kome sam nedavno bio – bile su prve reči Vukašina Radića, predsednika Kajakaškog kluba Tekija, kada su učesnici Dunavske regate posle pet sati putovanja stigli na donjomilanovački pristan. Ovogodišnja Dunavska regata okupila je 46 učesnika, najbrojniji su bili Tekijanci, a osim njih učestvovale su i posade iz Kladova i Negotina – ispričao nam je Vukašin Radić.
Ni talasi koji su ih sačekali na par kilometara pred ciljem nisu umanjili zadovoljstvo, samo su podigli adrenalin učesnika koji su, iako mokri, bili oduševljeni onim što su tog dana doživeli na Dunavu. Gotovo svi su bili jednodušni u oceni da se doživljaj Đerdapa, naročito plovidba kroz Veliki i Mali Kazan ne može ni sa čim uporediti i da se druga po dužini evropska reka na pravi način može doživeti samo ovako. Učesnike regate sve vreme je, preventive radi, pratila granična policija, a domaćini u Donjem Milanovcu i ove godine su im bili zaposleni u JP „Nacionalni park Đerdap“, koji su se kako nam je rekao Saša Nestorović, direktor, pobrinuli za osveženje i okrepljenje učesnika Dunavske regate.
Ovo je inače bila treća Dunavska regata Tekija – Donji Milanovac, a ova manifestacija, podsetio nas je Vukašin Radić, počela je da se organizuje 2005. godine. Izuzetno nizak vodostaj bio je razlog što Kajakaški klub Tekija godinu dana kasnije nije organizovao regatu, a već sada se slobodno može reći da je ona postala tradicionalna i da iz godine u godinu okuplja sve veći broj zaljubljenika u Dunav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari