Prošle godine, prema završnom računu, Javno preduzeće „Ljubičevo“ je, drugu godinu zaredom, poslovalo pozitivno ostvarivši dobit od 360.000 dinara što nagoveštava ambicije ove firme da se dalje razvija, između ostalog, podižući kvalitet takmičarskih grla i stvarajući uslove za bogatiju turističku ponudu ovog atraktivnog prostora kraj Velike Morave.

Treba naglasiti da je prilikom osnivanja, preuzimanjem poljoprivrednog gazdinstva Ljubičevo, odnosno DP „Poljoprivreda“, preduzeće preuzelo i zaostale stečajne obaveze iz 1995. godine, koje do današnjeg dana predstavljaju problem za normalno funkcionisanje. Najveći deo blokade, koji je premašivao milionske okvire, je u toku prošle godine skinut i dalje se ulažu veliki napori da se preostale obaveze namire.

Kako bi se legat uvrstio u red turističkih destinacija interesantnih za posetioce svih uzrasta, radi se na uređenju celokupnog prostora, kao i na proširenju turističkih ponuda, a sve u cilju da se privuku posetioci iz Srbije i šire. Od finansijskih sredstava iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine i drugih investicionih fondova, finansira se adaptacija postojećih oronulih objekata, uređenje parkovskih površina, padoka i celokupnog ekonomskog dvorišta, prilaza i ograda. – Potrudili smo se da pokrenemo preduzeće, radnici su shvatili ozbiljnost situacije, uloženo je dosta energije i truda, tako da su vidljivi pomaci, izjavio je direktor, dr. vet. Vladan Janković. Problem je što se dugi niz godina išlo jedan korak napred, a četiri unazad. Međutim, smanjili smo dugove, mnoge račune smo namirili uz podršku Gradske uprave, a nešto je platilo i samo javno preduzeće. Dosta toga je odrađeno na uređenju i ulepšavanju samog legata. Završena je prva faza uređenja parka kneginje Ljubice ispred same Upravne zgrade, a u narednih mesec i po dana do krštenja ždrebadi koje će se održati 29. aprila, uradićemo i drugu fazu bočno od Upravne zgrade, tako da ćemo dobiti jedinstven kompleks za šetnju posetilaca. Do sada je iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za te namene izdvojeno 2,5 miliona dinara, dok će u drugoj fazi radovi koštati oko 3,5 miliona dinara, a sve poslove izvodi Privredno društvo „RIO“.

Inače, imamo značajnu podršku grada Požarevca. Upravnu zgradu koju smo zatekli u trošnom i ruiniranom stanju, potpuno smo renovirali, tako da je to sada jedan reprezentativni objekat u kome možemo da radimo u normalnim uslovima. Za tu svrhu iz Fonda za razvoj i budžeta grada Požarevca izdvojeno je ukupno 4,5 miliona dinara. U čitavom kompleksu Ergele uradili smo protivpožarnu zaštitu, zamenili strujne kablove, uveli nove elektroinstalacije, popravili hidrantsku mrežu, kupili protivpožarne aparate i instalirali centralni gromobran“, ističe Janković.

Proizvodnja u Radnoj jedinici „Ratarstvo“ u velikoj meri zavisi od prirodnih faktora, odnosno vremenskih uslova. Često se dešava da se usled velike suše prinosi pojedinih kultura prepolove ili, usled vremenskih nepogoda usevi mogu biti totalno uništeni. Zbog nemogućnosti avansne kupovine repromaterijala, JP „Ljubičevo“ često ide u zajedničku proizvodnju sa pojedinim dobavljačima, tako da po završetku proizvodnog ciklusa prvo namiri dobavljača i ukoliko ostane viškova to plasira na tržište. – Kao što je poznato, mi obrađujemo 250 hektara zemlje i ove godine posejaćemo pšenicu na 60 hektara, ječam na 40 hektara, kukuruz na 90 hektara, suncokret na 50 hektara i detelinu na dvadesetak hektara. Na taj način obezbedićemo hranu za konje za narednu godinu, prostirku sa hranom, a tržišne viškove ćemo prodati. Mehanizacija je stara, ali smo dosta sopstvenih sredstava uložili u njihovu popravku tako da je u potpunosti koristimo. U tekućoj godini očekujemo još bolje poslovne rezultate i pokušaćemo da rešimo dugovanja prema JKP „Vodovod i kanalizacija“ i Elektromoravi, gde imamo velikih problema sa kamatama koje opterećuju završni račun preduzeća. U planu nam je da konkurišemo kod Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, za dobijanje sredstava za bušenje jednog bunara, kako bi prešli na korišćenje tehničke vode i tako smanjili opterećenje gradskog vodovoda, jer spadamo u velike potrošače. Takođe, konkurisali smo kod Fonda za razvoj, za adaptaciju i sanaciju trofejne sale i sportske štale, a po tom pitanju u pregovorima smo i sa rukovodstvom EPS-a. U planu nam je i sređivanje spoljne fasade stare konjušnice koja se nalazi na ulazu u legat i u narednom periodu ona bi mogla da se preuredi u vrlo lep pansion za smeštaj gostiju.

Što se tiče sportske štale, trenutno imamo deset grla i to četiri dvogoda, četiri trogoda i dva četvorogoda. Prva perjanica je „Esteban“, a kod trogodih „Tuareg“ koji je prošle godine pobedio u trci dvogodaca na Ljubičevskim konjičkim igrama. Sva dvogoda grla koja će dobiti imena krajem aprila potiču od dobrih roditelja i očekujemo svetle trkačke dane u narednom periodu. Ergela zauzima idealan teren za uzgoj grla tako da mnogi uzgajivači konja svoja grla dovode zbog idealnih uslova nege, ishrane i ispusta. U tu svrhu Ergela planira proširenje kapaciteta u vidu pansionskog držanja“, istakao je Janković.

U smislu proširenja turističke ponude, nabavljena su dva konja lipicanerske rase koji će služiti za vožnju fijakerom u kompleksu Ergele, čime će se sadržaj turističke ponude preduzeća obogatiti i približiti građanima kao posebna atrakcija. Jedna od atrakcija jeste i novootvoreni objekat suvenirnice – kafić „Kod Knjaza“, gde se turistima pruža mogućnost da nešto više saznaju o istoriji i obeležjima same Ergele i grada Požarevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari