Fiorentininih 3:2 protiv Bejerna, u revanš meču osmine finala Lige šampiona, spada u one pobede koje više radosti donesu poraženom nego pobedniku. Tri pogotka u „metu“, dominacija na njenom Artemio Frenkiju i minimalan poraz u Minhenu (1:2) nisu bili dovoljni „violi“ za mesto u „top osam“, jer je tamo zahvaljujući pogotku više u gostima završio nemački div.

– Lakše bi podneli ovu eliminaciju da smo se ušunjali u osminu finala i(li) deklasirani u dvomeču sa Bajernom. Ovako, ispala je ekipa koja je, s pet pobeda, osvojila prvo mesto u grupi i oštećena u prvom meču, a igrom i rezultatom u revanšu pokazala da je bolji tim od Bajerna. Imaju i Nemci dobru ekipu, s nekoliko jakih pojedinaca, ali kada se sabere i oduzme sve viđeno u 180 minuta našeg duela, malo je onih koji se neće složiti sa mnom da Fiorentina nije zaslužila ispadanje iz trke za evropsku titulu – skrušeno, na početku razgovora za Danas, konstatuje Stevan Jovetić, dvostruki strelac za „ljubičaste“ na njihovom oproštaju od LŠ.

Ispada da su ukupnog pobednika odlučile kardinalne greške sudije Ovreba u prvom meču?

– Nažalost, tako je. Sve bi bilo drugačije da nam u Minhenu nije bez razloga isključen Gobi, a gol domaćina pao iz ofsajda, koji se video iz aviona. Stoji to da je Fiorentina trebalo da se povuče i bude pažljivija posle dva vođstva u Firenci, pogotovo pri rezultatu 3:1, ali smo u konačnom zbiru platili ceh tuđim greškama.

Vi sami nemate razloga za veliko tugovanje. Četiri gola u LŠ znače da vam prija u klupskoj eliti?

– Prezadovoljan sam mojom drugom sezonom u Ligi šampiona. U prvoj sam se osećao kao pao s Marsa. Sve mi je bilo nepoznato i veliko posle dolaska iz Partizana i srpskog fudbala. Kada sam stekao iskustvo i opustio se stvari su došle na svoje. Posle dva gola Bajernu, isto toliko Liverpulu u prvoj fazi i pogotka u odlučujućoj utakmici kvalifikacija sa Sportingom mogao bih reći da u ovom takmičenju plivam kao riba u vodi.

Vide to i mnogi evropski klubovi veći od Fiorentine. Hoćete li već na leto promeniti sredinu?

– Uopšte ne razmišljam o tome. Jednom ću i ja morati da odem iz Fiorentine, ali nemam razloga za žurbu. Ne samo zbog ugovora, koji važi do 2013. Stvarno sam zadovoljan onim što imam u Fiorentini i Firenci. Žao mi je samo što zbog povreda, prvo prsta a onda zgloba, nisam bio uz ekipu u petnaestak utakmica u domaćim takmičenjima ove sezone.

Ali, navijači „viole“ nisu učinkom i položajem kluba u Seriji A. Ima li kraja lošim rezultatima?

– Ne ide nam onako kako smo planirali. Prečesto pokažemo više od protivnika, a on nam uzme dva ili sva tri boda. Drugi bolje od nas igraju na rezultat, a i mnogi od njih nisu kao mi imali mečeve na svaka tri dana, u Evropi i dva domaća takmičenja. Sada, kada nema više Lige šampiona moramo sve karte baciti na prvenstvo i u sledećih 13 kola pokušati da izborimo mesto koje vodi u Evropu.

U tome vam sve više pomaže, ove zime, dovedeni Adem Ljajić. Brzo se snašao?

– Pre mog odlaska iz Partizana gledao sam ga samo na treninzima, pa sam tek ovde stekao sliku o Ljajinom talentu. A, on je ogroman. Trener, uprava, navijači i mediji takođe veruju da će, kada fizički ojača i do kraja uđe u štos italijanskog fudbala biti vrlo važan i koristan za Fiorentinu.

Ima li šanse da sledeće sezone gledamo sve tri Partizanove „bebe“ u prvom timu „ljubičastih“ – Ljajića, Gulana i vas?

– Verujem da je vrlo blizu taj dan. Ljaja već ima lepu minutažu za novajliju, samo još da nam se sa pozajmice u Empoliju vrati, ove sezone odlični Gulan, koji je pokrenuo seriju transfera igrača Partizana u Fiorentinu – kaže dvadesetogodišnji Jovetić.

 

„Orlovi“ na ceni u Italiji

Popularni Pujol iz Podgorice iz prve ruke zna koliko Italijani cene „orlove“, s kojima će se, sve su prognoze, boriti za prvo mesto u C grupi kvalifikacija za EP 2012.

– Kada pričaju o protivnicima u borbi za prvo mesto u toj grupi saigrači iz Fiorentine, italijanski stručnjaci i mediji u prvi plan stavljaju Srbiju, pa tek onda Sloveniju. Istina, to je bila top tema samo prvih dana posle žreba. Sada se najviše bave sobom i svojim šansama na Mundijalu.

Ne kajem se zbog Crne Gore

Nije malo onih koji tvrde da bi Srbija sa „golgeterima – ubicama“, kakav je tandem crnogorske reprezentacije Jovetić – Vučinić mogla do same završnice Svetskog prvenstva u Južnoj Africi.

– Ne kajem se što sam izabrao zemlju u kojoj sam rođen i odakle su svi moji, mada sam znao da time umanjujem šanse da zaigram na Evropskom prvenstvu i Mundijalu. Drago mi je ako ljudi u Srbiji tako lepo misle o meni, ali imate i vi dobre napadače, veznjake golgetere takođe. Možete daleko u Južnoj Africi ako ekipa ponovi igre iz kvalifikacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari