Bolna, tragikomična knjiga za običnog čoveka 1

Ne znam šta će sve Blank napraviti i gdje će sve imati promociju ali sumnjam da će ijedna biti važnija od ove u Beogradu, glavnom gradu domovine svih naroda i narodnosti i svih njenih građana, jer ovdje je sve počelo i jedino tu može da se završi.

Pa evo. Da završimo! – rekao je autor romana Feđa Štukan pred nedavnu, njegovu promociju u beogradskom Domu omladine.

Autobiografski roman bosanskohercegovačkog glumca Feđe Štukana (6yka, Banjaluka, 2019), koji je u Srbiji objavila IK Čigoja štapa, s pravom bi se mogao svrstati i među istorijske udžbenike.

Napisan je na nagovor Anđeline Džoli i Breda Pita kao moguća građa za igrani film.

Od snajperiste u specijalnim jedinicama u ratu, beskućnika i heroinskog ovisnika u miru, pa sve do reflektora holivudske A produkcije.

Priča o životu i smrti, politici i veri, mržnji i ljubavi.

Sam autor ovu knjigu vidi kao najvišu tačku svog dugogodišnjeg aktivističkog rada.

On piše direktno, sažeto i jasno, puca pravo u glavu, bez ustezanja i previše reči.

Blank je stvaran, surov, bolan i tragikomičan.

U njemu se nemilosrdno opisuje kako je biti u ratu, biti navučen i biti beznadežan.

U Blanku se predočava kako je izgubiti ljubav svog života, svojih prijatelja i živeti u zemlji u kojoj političari daju sve od sebe da spreče dugoočekivani mir. „Ovo je knjiga koja nikad nije ni trebala biti objavljena pa sam, misleći da to niko nikad neće čitati, imao slobodu da napišem sve“, objašnjava autor.

Blank je, inače, obavezna literatura na Goldsmiths univerzitetu u Londonu i Mostarskom univerzitetu, a kandidat je za srednjoškolsku lektiru u Crnog Gori.

Roman je do sada preveden na engleski, francuski i italijanski jezik.

„Pripovjedni stil romana nalikuje na erupciju vulkana, kao da protagonist izbacuje užarenu lavu iz svoje unutrašnjosti na površinu papira podastirući čitatelju živopisne, teške i gorke slike koje se izmjenjuju kao filmski kadrovi ili stripovske ilustracije prizivajući plejadu likova za koje nam se čini kao da smo ih već negdje sreli ili vidjeli, bilo u stvarnom životu bilo u kakvoj knjizi Bukowskog, Christiane F, filmu Quentina Tarantina ili Dannyja Boylea ili grafičkoj noveli kao što su Bosanske basne Tomaža Lavrića. Ipak, svaka je sličnost s dosadašnjim umjetničkim djelima, baš i kao sa stvarnim ljudima, kako stoji na početku knjige – slučajna“, zabeleženo je na portalu Lupiga.Com.

Feđa Štukan je sarajevski glumac, pilot i večiti padobranac. Publici u regionu poznat je po ulogama u filmu Nečista krv i seriji Klan. Stalni je glumac Kamernog teatra u Sarajevu, predavač teorijskih predmeta u pilotskoj školi i strastveni ljubitelj motora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari