Posle poplava u proleće prošle godine, koje su Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i posttraumatska stanja Dr Borivoje Gnjatić u Starom Slankamenu, pričinile znatne materijalne štete Izvršno veće Vojvodine je do sada za pomoć i obnovu dodelilo gotovo 50 miliona dinara. Voda je tada trajno onesposobila bolnički rendgen i veš-mašine, pa je iz pokrajinskog budžeta urgentno izdvojeno šest miliona dinara za tu kupovinu, kao i za nabavku sušilica.

Posle poplava u proleće prošle godine, koje su Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i posttraumatska stanja Dr Borivoje Gnjatić u Starom Slankamenu, pričinile znatne materijalne štete Izvršno veće Vojvodine je do sada za pomoć i obnovu dodelilo gotovo 50 miliona dinara. Voda je tada trajno onesposobila bolnički rendgen i veš-mašine, pa je iz pokrajinskog budžeta urgentno izdvojeno šest miliona dinara za tu kupovinu, kao i za nabavku sušilica. Od tada pa do danas, Izvršno veće Vojvodine je nabavilo novi rendgen aparat, a osim veš-mašina i sušilica, kupljena su sanitetska vozila, dok je kuhinja u koju je voda prodrla još krajem marta, premeštena uz novčanu pomoć Pokrajine u tavanski prostor.
– Ova bolnica je već sada bolja nego što je bila pre poplava, a garantujem da ćemo nastalu štetu u potpunosti nadoknaditi, rekao je proteklog vikneda vojvođanski premijer mr Bojan Pajtić, prilikom posete ovoj zdravstvenoj ustanovi i najavio da će o njoj i ubuduće brinuti Izvršno veće, jer se radi o visokoekspertskoj kući, specijalizovanoj i jedinstvenoj u zemlji, koja će vratiti svoj ugled i ponovo postati elitno lečilište. Ostaje da se još jedna zgrada osposobi, koja sad nije u funkciji.
Direktorka te ustanove dr Mirjana Albot je istakla da je Pokrajina odnosno Izvršno veće, osim lokalne samouprave u Inđiji, jedino priskočilo u pomoć, te da se od tog novca preuređuju i komforne jednokrevetne i dvokrevetne sobe s kupatilima, kao i novi lift za prevoz bolesnika i hrane. O pomoći Pokrajine ovoj zdravstvenoj ustanovi govorio je i predsednik Opštine Inđija Goran Ješić, koji je podsetio da je u jednom momentu u pitanje bio doveden opstanak Bolnice, ali se zahvaljujući pravovremenoj intervenciji, to nije desilo. Ješić je rekao da je i pre poplava Izvršno veće ulagalo u zdravstvo na teritoriji inđijske opštine. Rezultat toga je moderan Dom zdravlja u Inđiji, koji će uskoro prerasti u polikliniku.
Pokrajinski sekretar za zdravstvo i socijalnu politiku dr Miloš Lučić je istakao značaj slankamenačke bolnice, posebno kada se zna da je ona jedina na teritoriji Srbije visokospecijalizovana s takvim programom lečenja, kao što su teške moždane i srčane bolesti, disfunkcija krvnih sudova, a poznata je i po velikom broju ranjenika, koje je godinama hospitalizovala. Na dugoročni rok, bolnica je bezmalo postala bezbedna izmeštanjem razvodnog strujnog ormana iz prizemlja. Pokrajinski sekretar je napomenuo da je, ujedno, strateški koncept vojvođanskog zdravstva da svi bolesnici dobiju zdravstvenu zaštitu, a da su sva ulaganja iz prethodnih godina sada vidljiva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari