Vlada Republike Srbije ustupila je Specijalnu bolnicu na Zlataru „Dunav osiguranju“ na ime dugovanja koja ova kompanija potražuje od 108 preduzeća u procesu privatizacije i restrukturiranja.


Prema odluci republičkih vlasti, država je preuzela 1,34 milijardi dinara duga za osiguranje firmi čije je poslovanje već godinama unazad bremenito problemima i na ime izmirivanja preuzetih obaveza kompaniji „Dunav“ ustupila imovinu i deo upravljačkih prava u dva rehabilitaciona centra – „Zlatar“ i „Žubor“ u Kuršumlijskoj banji. Nakon preregistracije i promene vlasničke strukture, po nalogu Vlade, ovo uspešno osiguravajuće društvo imaće obavezu da tokom 2012. i 2013. godine obezbedi i potrebna finansijska sredstva za oživljavanje i unapređenje rada ove zdravstveno-turističke ustanove na Zlataru, izgrađene pre tri i po decenije, koja u svom vlasništvu, pored samog objekta kapaciteta od oko 350 kreveta sa savremeno opremljenim sobama za rehabilitaciju srčanih bolesnika, ima i oko devet hektara zemlje u centru planine.

Informacija da je zavod „Zlatar“ ustupljen uspešnoj komaniji sa tradicijom dugom 140 godina, izazvala je olakšanje kod osamdesetak zaposlenih radnika, koji su više meseci štrajkovali zbog neispaćenih 11 plata, nepovezanog radnog staža i nerešenog statusa ustanove koja se već godinama unazad „davi“ u dugovima, ali i kod čelnika novovaroške vlasti jer im je ovaj problem bio „omča oko vrata“ i jedan od glavnih argumenata za kritike od strane opozicije i dela lokalne javnosti.

Prema informacijama sa kojima se trenutno spekuliše, još uvek se, međutim, ne zna da li je okončan spor oko vlasništva Zavoda sa PIO Fondom, koji od države potražuje svoj deo objekta. Dok se očekuje saopštenje „Dunav osiguranja“ o planovima poslovanja vezanim za ovu ustanovu, u lokalnoj vlasti i sindikatu firme izražavaju nadu da će se ova nekada uspešna ustanova, uzdanica u razvoju turizma u ovom delu Srbije, sa nekada ostvarenih i do 100.000 noćenja tokom godine, vratiti na stare staze slave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari