U Opštoj bolnici u Požarevcu u toku je izgradnja Sistema za centralno grejanje sanitarne vode sunčevom energijom. Projekat se realizuje uz pomoć sredstava Republičkog ekološkog fonda, Fonda za ekologiju grada Požarevca i novca samog Zdravstvenog centra. Direktor Zdravstvenog centra dr Miodrag Bogosavljević kaže da se ideja rodila pre dve godine kada su bili u poseti bolnicu u Zrenaninu sa kojom inače imaju dobru saradnju.


– Oni su napravili sličan sistem, koji je finansirala Vlada Slovačke, nama se to dopalo, i od tada radimo da nešto tako slično bude i u Požarevcu. Ovaj projekat koji sada radimo moći će da obezbedi toplu vodu za našu bolnicu u 80 posto dana u toku godine. U toku zimskog perioda, kada je manje sunca, voda će biti dogrevana daljinskim grejanjem iz Kostolačkih termoelektrana, pa će električna energija minimalno biti angažovana u grejanju sanitarne vode. Kapacitt postrojenja je 230 kilovata, što znači da je snage kao jedna mala elektrana. Ukupna vrednost posla je preko 20 miliona dinara, od kojih je najeći iznos 15 miliona, obezbeđen od Republičkog ekološkog fonda. Ispod solarnih ćelija biće uređen i asfaltiran i veliki parking prostor za građane koji dolaze u posetu rodbini i prijateljima koji se leče kod nas, ističe direktor Bogosavljević i dodaje da će ovaj projekat, pored nesumnjive ekonomske koristi značajne za bolnicu zbog uštede električne energije, imati i edukativni značaj za građane.

– Oni koji dolaze u bolnicu uočiće naš objekat i početi da razmišljaju da i oni u nešto ovako ulože novac i u svojim domovima počnu da koriste obnovljivu solarnu energiju što je od značaja za celo društvo – naglašava dr Bogosavljević.

U Požarevačkoj bolnici, gde ima više od 530 kreveta za lečenje bolesnika, još nemaju tačnu analizu uštede električne energije ali se veruje da će ona biti znatna. Puštanje u rad Sistema za centralno grejanje sanitarne vode solarnom energijom biće krajem idućeg meseca. Očekuje se da na otvaranju bude i ministar Oliver Dulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari