Bolnice i dalje pune, šok-sobe takođe 1Foto: Zoran Mišić

Prethodna dva dana u Srbiji je zabeležen umeren ali primetan pad novozaraženih u većini okruga i gradova.

Tokom prethodnog dana u Vojvodini je opao broj novoobolelih od kovida 19, ali i broj aktivnih slučajeva, saopštio je Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Prema podacima IZJZV, tokom prethodnog dana u Vojvodini je registrovano 1.308 novih slučajeva, dok je u Novom Sadu registrovan 321 novooboleli. Za 24 časa u pokrajini je broj novoobolelih smanjen za 306 osoba, dok je u Novom Sadu opao za 65. Manje je, doduše samo za dvoje, pacijenata u kovid bolnici na Mišeluku i trenutno ih je 520. Na respiratorima ih je 51, dva manje nego juče. Klinički centar Vojvodine nije saopštio da li je do smanjenja došlo izlečenjem ili je neki od pacijenata preminuo.

Ukupan broj obolelih od kovida 19 u Vojvodini je 25.096, što je za 482 manje nego dan ranije. U Novom Sadu ukupan broj registrovanih aktivnih sučajeva sada je 5.689, što je za 82 manje nego prethodnog dana.

Opada i broj novoobolelih i građana u izolaciji u Kragujevcu i Šumadiji. Već danima broj novozaraženih koronom je u laganom opadanju. Juče, po podacima Instituta za javno zdravlje, u Šumadijskom okrugu uzorkovana je PCR metodom i antigenskim testovima 1.301 osoba. Na virus kovida 19 pozitivno je bilo 175 njih (13,6 odsto testiranih). Najviše novoobolelih je u Kragujevcu 131, Aranđelovcu 16, Topoli devetoro, Batočini šest, petoro u Rači i po četvoro u Kniću i Lapovu.

Takođe, na ovom području se smanjuje i broj građana u samoizolaciji. Na teritoriji Okruga u kućnoj izolaciji nalazi se 2.999 osoba: u Kragujevcu 2.027, Aranđelovcu 398, Kniću 167, Topoli 143, Batočini 117, Lapovu 77 i 70 lica u Rači.

Na lečenju od kovida u UKC Kragujevac hospitalizovano je 215 pacijenata, a osmoro njih je na respiratorima. Sa lečenja od korone, prethodnog dana, iz kragujevačkog Univerzitetskog kliničkog centra otpušteno je 11 pacijenata – sedam iz Kragujevca, i po jedan iz Topole, Knića, Gornjeg Milanovca i Obilića.

Od uvođenja i kontrolisanja kovid sertifikata primetan je i skok broja imunizovanih u Šumadiji. Do juče, po podacima Doma zdravlja Kragujevac u ovom regionu makar jednu dozu vakcine primilo je više od 121 hiljade ljudi (43,02 ukupne populacije ili 48,61 procenat punoletnog stanovništva). Najviše vakcinisanih je u Kragujevcu – 85,224 sa prvom dozom, 80,847 (revakcinisanih) i 35.436 građana sa buster dozom.

Kragujevac jedini u Okrugu (ako se uzme u obzir samo punoletna populacija) ima procenat imunizacije 55,24 posto žitelja. Slede Aranđelovac sa 41,71 procentom (15.731) i Topola sa 38,23 posto (7,192) žitelja, a najmanji postotak vakcinisanih je u opštini Rača gde se vakcinisalo samo 31,19 procenata punoletnih stanovnika.

Povećano je interesovanje za imunizaciju o u Negotinu i Majdanpeku. Poslednjih dana na vakcinalnim punktovima ovde primetno povećanje broja zainteresovanih za vakcinaciju protiv kovida, konstatuju nadležni. Upoređujući prvih deset dana u oktobru i novembru koordinatorka za vakcinaciju Doma zdravlja u Majdanpeku, Beti Janković, ističe da je prvom dozom vakcinisano  dvostruko više osoba.

– Za deset dana oktobra aplikovano je 27 prvih doza, a za deset dana novembra 56. Tokom oktobra data je 1.091 doza, prvom je vakcinisano 204 osoba, drugom 187, a trećom 700, rekla nam je Beti Janković.

U majdanpečkoj opštini je prema podacima zaječarskog Zavoda za 10. novembar, prvu dozu protiv kovida primilo 47,74 odsto, a kompletno je vakcinisano 44,21 odsto stanovnika.

Od početka novembra u Negotinu je jednu od tri vakcine,  sputnjik V, Sinofarm i Fajzer primilo blizu 1.200 građana među kojima je najviše mladih od 20 do 30 godina, a kako najavljuju nadležni sledeće nedelje treba da stignu prve količine Moderna vakcine i u toku je prijavljivanje zainteresovanih za ovo cepivo. U ovoj je opštini, na osnovu podataka zaječarskog Zavoda za javno zdravlje, prvom dozom imunizovano 45,39 odsto punoletnih stanovnika, a kompletno vakcinisano je 43,12 procenta stanovnika.

Slab prosek u Borskom okrugu

U Borskom okrugu jedino je u opštini Kladovo kompletno vakcinisano više od 50 odsto odraslog stanovništva. U ovoj je opštini, na osnovu podataka zaječarskog „Timoka“, kompletno vakcinisano 59,81 odsto stanovništva, sledi Bor sa 45,26 procenata, Majdanpek sa 44,21 i Negotin sa 43,12 odsto.

Utorkom i petkom po „Modernu“

Niš – U niškom Domu zdravlja počela je vakcinacija građana Niša i okoline protiv kovida 19 cepivom američkog proizvođača Moderna, a tu vakcinu građani će moći da primaju utorkom i petkom. „Primarna imunizacija vakcinom proizvođača Moderna sprovodi se kod osoba uzrasta 12 godina i starijih, u dve doze, u razmaku od 28 dana, rekli su u Domu zdravlja. Oni su kazali da ta ustanova raspolaže vakcinama svih proizvođača koje su trenutno dostupne u Srbiji, Sinofarm, Fajzer, Sputnjik i AstraZeneka. Vakcinacija se obavlja u zelenoj zoni centralnog objekta Doma zdravlja, svakog radnog dana i vikendom od sedam od 20 časova. Z. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari