Fudbaleri Partizana ne samo da nisu napravili prvi korak ka plej- ofu kvalifikacija za Ligu šampiona nego su sinoćnim porazom od Apoela – 0:2 (0:0) doveli u pitanje celu sezonu u Evropi, jer bez ubedljive pobede u beogradskom revanšu sledeće srede neće moći ni da se prestroje u utešnu Ligu Evrope, zgrabe planirane milione evra, „naplate“ zadržavanje ključnih igrača, sačuvaju mir u kući i uhvate zalet za odbranu duple krune.

 

Apoel – Partizan 2:0 (0:0)

Strelci: Mirosavljević 49, Zevlakov 85. Stadion: GSP u Nikoziji. Gledalaca: 18.000 Sudija: Bjorn Kuipers (Holandija). Žuti kartoni: Aleksandru (Apoel), Stevanović, Dijara, Petrović, Gavrančić (Partizan).

Apoel: Kjotis, Pursaitidis, Karalampidis, Kosovski (od 82. Aleksandru), Broerse, Helio Pinto (od 73. Sacias), Kontis, Nuno Moraiš, Mirosavljević, Haki, Mihail (od 74. Zevlakov).

Partizan: M. Božović, Stevanović (od 84. Knežević), Đorđević, Gavrančić, Obradović, Petrović, Ilić (od 72. Bogunović), Moreira, Tomić (od 61. Fejsa), Diara, Kleo.

 

Sve dobro iz goleada protiv amaterskog Rila srpski prvak poništio je katastrofalnom igrom protiv mnogo jačeg i ozbiljnijeg kiparskog šampiona. Kao juče skupljeni Moreira, Tomić, Gavrančić i ostali doveli su sebe u situaciju da za sedam dana rade ono što je najteže u fudbalu – jure prednost i čuvaju gol od protivnika, kojem jedan kiks ili kontra mogu biti dovoljni da završi posao.

Celo prvo poluvreme su domaćini držali loptu i sa svoja standardna tri igrača u završnici pritiskali goste, ne dozvoljavajući im da u vreloj kiparskoj noći dođu do daha i razviju svoju igru. Razmak između linija crno-belih bio je prevelik, kompletna vezna trojka spora, bezidejna, rastrzana i dobro čuvana, napadači bez pravih lopti, pogotovo Kleo. „Parni valjak“ nije prolazio ni po bokovima, ni kroz sredinu, a taktički dobro spremljen rival nije mu davao šansu ni iz prekida. Pa ipak najozbiljnije prilike imao je Lamine Diara. I obe ih prokockao. Apoelov golman Kjotis u sedmom minutu paradom je u korner skrenuo njegov jak šut sa deset metara, po sredini gola, a malo kasnije (19.) bez većih problema uhvatio opasan, ali mnogo slabiji udarac Senegalca iz slične pozicije. Žuto-plavi su „visili“ na polovini Jokanovićevih izabranika, ali nedostajao im je pravi završni pas, pa je Hrizostomosov pogodak u spoljni deo mreže (36.) bio jedini konkretan rezultat ofanzive kiparskog šampiona u tom delu meča.

Ali, ono što nisu tada napravili, Jovanovićevi puleni su uradili u nastavku. Odmah je iskusniji (od startnih 11 samo trojica fudbalera bila su mlađa od 30 godina), brži, uigraniji, taktički organizovaniji, disciplinovaniji i nadahnutiji Apoel stavio do znanja da posle Crvene zvezde želi, a po sinoćnjem odnosu snaga reklo bi se i može, doći glave i njenom večitom rivalu. Egzekutor je bio bivši fudbaler crno-belih Nenad Mirosavljević. Napadač koji se nije naigrao u Humskoj, glavom je, posle slobodnog udarca Haralambidesa, nagovestio zasluženo pobedu svoje ekipe (49.). Mogli su i Sacis i Barbosa zaokružiti domaćinov stampedo u drugom poluvremenu, ali je novi kiks Partizanove zadnje linije kaznio Zbignjev Zevlakov (85.) pošto je na korner asistenta kod prvog gola iz vazduha postavio konačan rezultat. Dva gola nisu nedostižna prednost, ali će crno-belima biti potrebno mnogo znanja, sreće i pameti da bi preživeli treću rundu borbe za LŠ.

Slaviša Jokanović, trener Partizana: Apoel je potpuno zasluženo došao do prednosti u ovom dvomeču. Mada ne toliko zbog toga što je bio bolji večeras, koliko zbog naših grešaka, pogotovo kod markiranja. Neke stvari smo radili kao mala deca umesto kao ozbiljni ljudi. Do sada smo bili zajedno u pobedama i slavljima, a sada ćemo videti kako se ponašamo u obrnutoj situaciji. Za nedelju dana pokazaće se ko je ko i ko je pravi. Biće neuspeh ako ne prođemo dalje.

Ivan Jovanović, trener Apoela: U prvom poluvremenu nije se igrala dobra utakmica, jer su obe ekipe bile nervozne. U nastavku je Apoel zaigrao još agresivnije i više pritisnuo Partizan, pa su došle šanse i golovi. Znali smo da ćemo pobediti. Međutim, u Beogradu stvari neće biti lake za nas. Imamo prednost, ali nam za prolaz neće biti dovoljno jedno dobro poluvreme. Srbima je egoizam u mentalitetu, pa i ja želim sve najbolje za svoj tim, mada u ovakvim utakmicama treneri ne igraju najveću ulogu. Odlučuje i igračka želja za pobedom.

 

Bratsko navijanje

Najzagriženiji navijači oba kluba razmenili su poruke podrške. „Ultras Apoel“ transparentima je poručio: „Pravoslavna braćo, dobrodošli“, „Kosovo je Srbija“ i „Sloboda za Radovana (Karadžića)“, dok je pedesetak „Grobara“ uzvratilo sa „Kipar je Grčka“.

Rezultati

Ventspils – Bate Borisov 1:0 (0:0), Levadija – Debrecin 0:1 (0:0), APOEL – Partizan 2:0 (0:0), Šerif – Slavija Prag 0:0, Šahtjor – Temišvar 2:2 (0:1), Slovan Bratislava – Olimpijakos 0:2 (0:2), Kopenhagen – Stabek 3:1 (2:0), Cirih – Maribor 2:3 (2:2),Salcburg – Dinamo Zagreb 1:1 (1:0), Seltik -Dinamo Moskva 0:1 (0:1), Sporting Lisabon – Tvente 0:0.

Krstajić stvarno povređen

Ne dolazak Mladena Krstajića pokrenuo je glasine. Po jednoj verziji povratnik iz Šalkea platio je ceh godinama i nespremnosti, a po drugoj iskusni štoper zapravo je kažnjen zbog kavge koju je izazvao na treningu, navodno opet sa Diarom. Istina je, na sreću ili na žalost, drugačija. Krstajiću je zaista stradala zadnja loža, što je povreda koja se dešava i najmlađim fudbalerima, a današnje snimanje magnetnom rezonancom pokazaće njenu težinu. Sam fudbaler nada se da će već za dve nedelje ponovo na teren.

Mirosavljević: Pročitali smo Partizan

– Taktički smo odlično pripremili utakmicu, znali smo koje njihove prednosti treba anulirati i koje igrače moramo zaustaviti, da bismo onemogućili njihovu pas igru. Dva gola su lepa prednost ali neće nam značiti mnogo ako u revanšu ne krenemo ponovo od nule. Partizan je jaka i ozbiljna ekipa koja može da uzvrati udarac, mada smo mi sada u mnogo boljoj situaciji pošto ne moramo da napadamo sve vreme kao naš protivnik – rekao je strelac prvog gola za Apoel Nenad Mirosavljević

Gavrančić: Nedopustivi propusti

– Naivno smo primili golove, za ovaj stepen takmičenja nedopustivo je da nam se dva puta dese takvi propusti kod prekida, ali ništa još nije gotovo, nijedna prednost nije nedostižna, pa ni ova, iako je velika za Apoel – smatra defanzivac crno-belih Goran Gavrančić

Petrović: Ovo je samo prvih 90 minuta

– Desilo se šta se desilo, ovo je samo prvih 90 minuta. Ostaje nam revanš u Beogradu, gde moramo odigrati sa 200 odsto snage da bismo prošli dalje. Da ne verujem da možemo biti mnogo bolji za sedam dana i izbaciti Apoel ne bih se ni bavio fudbalom – optimista je Radosav Petrović.

Diara: Brzo eliminisati greške

– Ponekad se dešavaju ovakve stvari. Ne bih previše pričao o onome što se večeras desilo i onome što će biti za sedam dana, jer moram kao i ostali što pre analizirati i ispraviti greške iz prvog meča sa Apoelom. Verujem da možemo dalje – rekao je Lamine Diara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari