I pored prvih optimističkih utisaka učesnika bečkog sastanka o Siriji, održanog prošlog petka, rat u toj zemlji površine 186.475 kvadratnih kilometara koja je pre aktuelnog egzodusa imala 22,85 miliona stanovnika (procena 2013.) nastavlja se. I na terenu i u medijima.

Svoje interese na sirijskoj teritoriji reklamiralo je ni manje ni više nego 17 svetskih i regionalnih država, koje su sve odreda na bečkom sastanku i učestvovale. Sami Sirijci, međutim, nisu – ni oni na vlasti ni oni iz opozicije. O njihovom će se učešću tek usaglašavati na sastanku okvirno najavljenom za dve nedelje onih 17 zainteresovanih država plus u ime svojih 28 članica Evropska unija i, doduše, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija. Dotad obe koalicije, u koje su ove države raspoređene a neke i u obe, nastoje da u medijima i na terenu ostvare što ubedljiviji napredak kako bi dale što veću težinu svom učešću u dogovorima i kasnije svom parčetu uticaja u Siriji za koju su se, navodno, svih 17 saglasili da će ostati cela, jedinstvena i svetovna.

Rusija je odmah po otpočinjanju akcija ruskih vazdušnih snaga u Siriji formirala sajt posvećen sirijskom ratu koji prenosi sve svetske vesti o toj temi, pa je nedavno preneto i saopštenje organizacije „Lekari bez granica“ da je od kraja septembra na severu Sirije bombardovano 12 bolnica, od kojih je šest moralo da bude zatvoreno, a pri čemu je poginulo 35 osoba, a 72 ranjene. Nije navedeno ko je bolnice bombardovao, ali se iz konteksta da naslutiti. Međunarodni komitet Crvenog krsta je sa svoje strane saopštio da je upoznat s tom vešću, ali da je ne može ni potvrditi ni demantovati jer nema ni direktnih ni indirektnih potvrda da su u Siriji bolnice bombardovane.

Bolnice su logično vrlo delikatan i nažalost pogodan objekat za medijski i rat uticaja, pa je Ministarstvo odbrane Rusije očito uložilo veliki napor da ovu mrlju skine sa ruske intervencije. Od Stejt departmenta je prvo preko medija, a onda direktno na redovnoj konferenciji za štampu tog američkog organa tražena lokacija bolnica koje su bombardovane. Od šest mesta koja su citirana u očito instruisanim medijima – Al Ejs, Al Hader, Han Tuman, Sarmin, Latamna i Al Zibra, ruska strana je utvrdila da bolnica postoji samo u Sarminu, dok, prema ruskim saznanjima i saopštenjima zvaničnog predstavnika Ministarstva odbrane Igra Konašenkova, u ostalim mestima nema niti je ikad bilo bolnice. Ministarstvo odbrane Rusije na svom je sajtu objavilo sliku za koju tvrdi da je bolnica u Sarminu snimljena 31. oktobra, dakle pošto je vest o bombardovanju već odavno objavljena. Slika svedoči, komentariše Konašenkov, da je bolnica cela, a oštećenja od bombardovanja nema ni u ulici u kojoj se ona nalazi.

Novinarka televizijske stanice Russia Today napravila je malu predstavu na konferenciji za štampu Stejt departmenta, ali dokaze za rusko bombardovanje sirijskih civilnih bolnica nije dobila. Kako prenose ruski mediji, predstavnica pres-službe američkog ministarstva inostranih poslova Elizabet Trudo je indirektno rekla da informacija potiče iz američkih zvaničnih izvora napomenom da su i oni videli informaciju o tome da ruske bombe gađaju i civilnu infrastrukturu. Ali uz napomenu da Stejt department neće da se „meša u obaveštajna pitanja i ocene operativnih informacija“, Trudo je rekla: „Savetujemo vam da se obratite sirijskim nevladinim organizacijama koje rade na terenu, a takođe i otvorenim izvorima.“

Mada novinari najbolje znaju da nema tog demantija koji može sasvim izbrisati jednom i to u tako širok etar puštenu vest. Ruska strana je izgleda natrapala na grubu dezinformaciju i ne namerava da je tek tako lako ispusti. Za to vreme u javnost isplivavaju stara nesaglasja između strana učesnica bečkog sastanka pre svega oko budućnosti sirijskog predsednika Bašara Asada, ali i oko okvirno navodno dogovorene prelazne vlade i prevremenih izbora u Siriji. Pa je juče zamenik ministra inostranih poslova Sirije Fejsal Mikdad za vreme posete Teheranu, koji vlast u Damasku podržava politički, vojno i finansijski, za televiziju Al Mayadeen izjavio da „ne postoji nikakav prelazni period u Siriji, on samo postoji u mozgovima onih koji žive van stvarnosti. Mi govorimo o nacionalnom dijalogu i radu na Ustavu, nema ni reči o nekom prelaznom periodu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari