U samoubilačkom napadu kamionom bombom na ulazu u NATO bazu u istočnom Avganistanu poginula su dva civila a više od 100 osoba je povređeno, među kojima 77 američkih vojnika, novi je bilans napada prema navodima međunarodnih snaga u Avganistanu. Prethodno je saopšteno da je u napadu povređeno 89 ljudi, uključujući 50 američkih vojnika.

Talibani su na svom internet sajtu preuzeli odgovornost za ovaj napad koji se dogodio u subotu uveče uoči desetogodišnjice terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

„Talibanski bombaš samoubica je krajem popodneva juče aktivirao eksploziv u velikom kamionu na ulazu u isturenu bazu Sajed Abad u provinciji Vardak“, navodi se u saopštenju međunarodnih NATO snaga u Avganistanu (Isaf). Poginula su dva avganistanska civila, a 25 ih je povređeno, i takođe je povređeno 77 američkih vojnika. Niko od povređenih vojnika nije u životnoj opasnosti, dodaje se u saopštenju. Svi strani vojnici u toj bazi su Amerikanci, rekao je portparol Isafa pukovnik Rasel Foks.

Prema saopštenju Isafa, glavna snaga eksplozije amortizovana je zaštitnim zidovima na ulazu u bazu. Eksplozija je načinila rupu od šest metara u zidu. Prema rečima upravnice klinike u provinciji Vardak, osam povređenih avganistanskih civila dovedeno je u tu kliniku a dvoje sa teškim povredama su poslati u Kabul. Jedna trogodišnja devojčica umrla je od povreda na putu za kliniku. Ovaj napad dogodio se samo nekoliko sati pošto su talibani obećali da će nastaviti da se bore protiv američkih snaga u Avganistanu dok svi američki vojnici ne napuste zemlju, ali i naglasili da njihov pokret nije imao nikakvu ulogu u napadima 11. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari