Bor: Epidemiološka situacija nepovoljna, broj pacijenata zabrinjavajući 1Foto: EPA-EFE/ MARKO ĐOKOVIĆ

Tokom protekle sedmice od posledica virusne infekcije preminulo je 11 osoba, pri čemu njih devet nije bilo vakcinisano.

Broj aktivno zaraženih prešao je 700 i prema najnovijim podacima zaječarskog Zavoda za javno zdravlje “Timok” registrovano je još 35 novoinficiranih, oporavila su se 24 obolela, a dva pacijenta preminula od posledica korona virusa. Na teritoriji grada Bora aktivno zaraženo je 708 osoba, saopštio je gradski Štab za vanredne situacije.

Nepovoljna epidemiološka situacija i zbarinjavajući broj kovid pacijenata bio je povod da se danas na konferenciji za novinare obrate članovi Štaba za vanredne situacije grada Bora, apelujući na Borane da se ponašaju odgovorno, da se vakcinišu i pridržavaju potrebnih epidemioloških mera. Gradski Štab za vanredne situacije neće za sada, uvoditi mere osim onih koje je već propisala Vlada, ali će u narednom periodu biti pojačana kontrola poštovanja propisanih mera.

-Od početka pandemije preminulo je 220 Borana i to je veliki broj. Molim nevakcinisane i one koji ne poštuju mere da se urazume kako ne bi bili samo statistički broj prilikom kovid preseka.  Država je obezbedila dovoljan broj vakcina, a grad je dobro organizovao sistem vakcinacije. Mi ne želimo nikome da namećemo mišljenje o vakcinaciji i namećemo slobodu kretanja, samo tražimo od građana da poštuju mere – kazao je Borski gradonačelnik Aleksandar Milikić potencijarajući odgovornost.

Sa rastom broj aktivno zaraženih, uvećava se i broj hospitalizovanih na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Boru gde je zbrinuto 74 bolesnika. Kapaciteti kovid odeljenja povećani su za deset postelja.

-Broj pacijenata je zabrinjavajući, na respiratoru su četiri pacijenta, troje je na visokim procentima kiseonika i 36 bolesnika je na običnoj kiseoničkoj potpori. Kapaciteti se pune, veliki broj zdravstvenih radnika je angažovan na kovid odeljenjima, ali ne smemo da zaboravimo i ne kovid pacijente koje treba zbrinuti- kazao je danas direktor Opšte bolnice, dr Goran Joksimović.

Među zaraženima prednjači radno sposobno stanovništvo i prema rečima načelnice epidemiološke službe Doma zdravlja u Boru, dr Javorke Stankulić, to je starosna grupa od 40 do 60 godina. Inficirana su i  deca, dvadesetak je predškolskog, a četrdesetak školskog uzrasta.

-Najvažnija i jedina sugurna mera zaštite od korona virusa je vakcinacija. Vakcina sprečava ili olakšava tegobe, a ono što je najvažnije vakcinisani ne završe na respiratoru – naglasila je dr  Javorka Stankulić, apelujući da se što veći broj građana vakciniše.

U Boru se punkt za vakcinaciju nalazi u Domu zdravlja u službi patronaže, a imunizacija se u seoskim ambulantama obavlja u danima kada ordiniraju lekari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari